Кабинетът: На пазара има спекула. Имаме план за газовите доставки

В момента у нас има 30 хиляди украински граждани. Очакваме техният брои да се удвои драматично, да са стотици хиляди, насочени и към България, включително.

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг след заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

В началото началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова информира, че кабинетът е взел решение за подпомагане на украинските бежанци у нас.

България се присъединява към европейската закрила и подкрепа, стартирайки мерките на временна закрила към украинските граждани. Така те ще имат възможност от ускорено включване на пазара на труда и ускорена интеграция. Украинските граждани ще получат подкрепа в следващите 3 месеца в размер на до 40 лева на ден, обяви Бориславова.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор. Помощта ще бъде разпределяна и на други места за настаняване, които са изразили готовност да се включат в плана на правителството.

В отговор на въпрос на медия Бориславова заяви, че България няма да изпраща изтребители към Украйна, правителството застава зад това решение.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не даде конкретен отговор колко ще е общата стойност на тази мярка, тъй като числата се менят на дневна база.

Към момента на територията на страната има около 30 хиляди украински граждани. Те трябва да се регистрират до 31 март като временно пребиваващи, за да се възползват от подпомагането, обясни Василев.

Финансовият министър съобщи още, че правителството е отпуснало 1,1 млрд. лева за закупуване на пшеница и да се попълни държавния резерв.

В България има около 3 млн. тона пшеница, около 300 000 от тях са в резерва. Ще се купят 1,1 млн. тона пшеница допълнително. Има отпуснати пари и за слънчоглед и царевица, така че да се подсигурят не само хлебните продукти, но и фуражите за животновъдството, каза Василев.

Той обяви, че всичко случващо се на пазара в момента е спекула.

Проблеми със складовите бази няма. Няма наложена забрана за износ, каза още той.

Вицепремиерът Корнелия Нинова също участва в брифинга със заявката: От днес задвижваме КЗК със сигнал за картел и монопол.

Производствената цена на литър олио е 2 лева. Цена от 5 лева в магазините е спекула. Твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе, е причина за вдигане на цените е неоснователно. Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 години производство на олио, заяви Нинова и увери: Липса на суровина няма.

Според нея собствениците на семе и производителите на олио задържат количество, в очакване да се вдигне още цената.

Ето защо започват проверки.

Ще влезем във всеки склад, ако трябва. Агенцията по стокови борси и тържища тръгва по пазарите и складовете, за да видим какво се крие, каза Нинова и увери, че държавата винаги ще подкрепя белия сектор, а онези, които се опитват да печелят свръхпечалби ще срещнат цялата сила на държавата.

Министърът на енергетиката Александър Николов също увери, че към момента няма никакви индикации за намалено налягане по подаването на природен газ.

Имаме план, ако има намаляване на газоподаване, по което и да е трасе, каза Николов.

Той изключи евентуална заплаха пред работата на "Лукойл" и определи случилото се с цените на горивата у нас преди няколко дни като спекула.

Работата на "Лукойл" може да се вдигне на 100% с неруски петрол, стига Босфора да не затвори за търговски кораби. Не очакваме прекъсване на доставките на газ, добави от своя страна финансовият министър Асен Василев.

Той съобщи, че КЕВР подготвя ценово решение, което да влезе в сила след изтичане действието на мораториума върху цените на ток и парно.

По думите на Василев това ценово предложение няма да съдържа увеличение на цените от текущите.

Не би следвало да се очакват и драматични повишения при цените на парното за битовите потребители, увериха от правителството. /БГНЕС