Кабинетът одобри помощ от 40 лв. на ден за украинци и хотелиери за 3 месеца

България се присъединява към европейската закрила и подкрепа, стартирайки мерките на временна закрила към украинските граждани. Така те ще имат възможност от ускорено включване на пазара на труда и ускорена интеграция.

Това съобщи началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова, на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Украинските граждани ще получат подкрепа в следващите 3 месеца в размер на до 40 лева на ден. Целта е тази помощ да даде начален старт на украинските граждани за интеграция, обяви Бориславова и добави:

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор. Тя ще бъде разпределяна и на други места за настаняване, които са изразили готовност да се включат в плана на правителството.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев не даде конкретен отговор колко ще е общата стойност на тази мярка, тъй като числата се менят на дневна база.

Към момента на територията на страната има около 30 хиляди украински граждани. Те трябва да се регистрират до 31 март като временно пребиваващи, за да се възползват от подпомагането, обясни Василев.

Очаквайте подробности. /БГНЕС