Кабинетът "Петков" си тръгна, съпровождан от аплодисментите на хиляди (СНИМКИ)

Кабинетът "Петков" си тръгна, съпровождан от аплодисментите на хиляди граждани, събрали се пред сградата на Народното събрание тази вечер, предаде репортер на БГНЕС.

123 народни представители подкрепиха вота на недоверие, с което за първи път българско правителство е свалено от власт чрез тази парламентарна процедура.

В първите си думи след гласуването Кирил Петков заяви, че за него е било чест да ръководи правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова.

Ще предложим същото правителство в основния си състав, заяви още Петков.

Кирил Петков заедно с министрите и депутатите от "Продължаваме промяната" излязоха пред сградата на парламента и поздравиха хората, които изпълниха площада, за да изразят своята подкрепа. Множеството скандираше "мафията вън", докато течеше гласуването по вота на недоверие. Когато Петков, Василев, Нинова и останалите членове на кабинета излязоха пред централния вход на НС, множеството ги аплодира.

Ние сме тук за дългата игра и ще сме тук, докато не отстоим независим парламент, заяви Кирил Петков. Той съобщи, че ПП ще изпрати официално писмо към депутатите от ИТН, които да ги подкрепят в бъдещ кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Ако няма желаещи – отиваме на избори, каза още Петков.

Да се знае, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има данъчни облекчения за младите семейства и затова е виновна новата четворна коалиция, коментира след вота Корнелия Нинова.

Днес определено победиха тези, които не искат България да се променя. Ние искаме да се променя, искаме да си подредим страната и икономиката. За мен най-важното е да се развива България по правилния начин. Ако има кой да ме замести в министрерството, бих се върнал в университета, там е моето място, каза Николай Денков.

В първия си коментар вътрешният министър вече в оставка Бойко Рашков каза, че "около Юда се групираха онези, които крадоха 10-12 години държавата, където намерят като африкански скакалци".

Рашков заяви, че няма по-спокоен протест от този, който се провежда пред сградата на Народното събрание. /БГНЕС