Кабинетът ще одобри редица плащания към болници и министерства

Последното заседание на Министерския съвет за тази година на 20 декември ще приеме 46 точки, предаде репортер на БГНЕС.

Министрите ще решат за извършване на промени на утвърдените със закона за държавния бюджет за 2023 г. максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2023 г. и максимални размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2023 г. по бюджета на Министерството на енергетиката.

Министерския съвет ще одобри допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2023 г. за предоставяне на заем на „Български пощи". Ще бъдат одобрени и промени по бюджета на Министерството на отбраната за 2023 г. във връзка с увеличаване капитала на търговско дружество и проект на решение за увеличаване капитала на „Специализирана болница за рехабилитация - Вита" ЕООД - Велинград.

Министрите ще одобрят промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 г. във връзка с увеличаване капитала на търговско дружество и проект на решение за увеличаване капитала на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска" ЕАД. Както ще бъдат одобрени и промени за увеличаване капитала на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „н. И. Пирогов" ЕАД.

Предстои кабинетът да одобри и допълнителни трансфери по бюджетите на общините за 2023 г. за финансово осигуряване на дейности по национални програми за развитие на образованието, както и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2023 г.

Ще бъдат одобрени още допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и индустрията за 2023, Министерството на правосъдието за 2023 г., Министерството на иновациите и растежа за 2023 г.

Ще бъде приет и проект на решение за утвърждаване на Национална аптечна карта, както и проект на закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. /БГНЕС