Кабинетът актуализира с 200 млн. лв. бюджета заради Ф-16

Правителството актуализира с 200 млн.лева бюджета заради сделката за 8 изтребители Ф-16 блок 70, предаде репортер на БГНЕС. Парите ще бъдат осигурени под формата на емитиране на нов дълг от 20-годишни облигации.

Министрите взеха решението на извънредно заседание. След него нито финансовият министър Владислав Горанов, нито военният Красимир Каракачанов не пожелаха да слязат пред медиите за повече подробности.

Актуализацията на бюджета ще увеличи планирания дефицит от сегашните 0.5% на 2% , предупреди преди седмица Владислав Горанов. Парите трябва са бъдат преведени наведнъж и не са разчетени в бюджета за тази година. Това е втората за тази година промяна на финансовата рамка. Първата беше за 300 млн.лева в края на юни заради намаляването на партийните субсидии.

Общата стойност на четирите договора, които ще бъдат предложени на Народното събрание за ратификация е 1,256 млрд. долара. Утре параметрите на контрактите ще бъдат разгледани от ресорната парламентарна комисия, а най-късно до края на месеца трябва да мине за окончателно гласуване и в пленарна зала.

Според графика до 2023 г. ще бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни. От Министерството на отбраната съобщиха, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ. Предстои искането да бъде разгледано от Конгреса. /БГНЕС