Кабинетът обсъжда как да върне надвзетото от сметките за парно и газ

Правителството ще проведе присъствено заседание днес, на което ще бъде обсъден механизмът за връщане на суми от страна на обществения доставчик „Булгаргаз” на неговите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г., предаде репортер на БГНЕС.

Заради намалената цена на газа със задна дата, клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества трябва да получат обратно 201 милиона лева.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова вече обясни, че на абонатите, които заплащат сметката си на месечна база, ще им бъде направено приспадане на дължимите суми с първата възможна фактура. Ако сумата е по-голяма, то приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението.

За всички други абонати, които плащат сметките си на годишна база, приспадането на надплатеното ще стане с изравнителната сметка.

От Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) увериха, че цената на парното средно за страната през предстоящия есенно-зимен отоплителен сезон ще бъде с 14% по-ниска от тази през миналия зимен период. /БГНЕС