Кабинетът отпуска близо 3 млн. лв. за заплати в педиатричната болница и нова техника

Държавата ще отпусне близо 3 млн. лева за увеличение на заплатите на лекарите в детската специализирана педиатрична болница в София и за закупуване на нова техника. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след приключилата среща с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и педиатри, и неонатолози, предаде репортер на БГНЕС.

„Утре ще внеса проект на постановление в Министерския съвет, с което ще предоставим на Министерството на здравеопазването допълнителни средства както следва - за 15 апарата за дихателна реанимация неинвазивна ще предоставим 500 000 лв., за закупуването на 50 кувьоза ще осигурим 750 хиляди лв., което значи общо 1 250 000 лв. В същото време ще предвидим и 1 700 000 лв. за педиатричната болница по програмата за майчино и детско здравеопазване, което се финансира, чрез Наредба номер 3 на министъра на здравеопазването“, заяви министър Ананиев.

Той добави, че медицинската техника ще бъде разпределена между държавни и общински болници. Ананиев не посочи с колко точно ще бъдат увеличени заплатите на педиатрите, но увери, че увеличение ще има. „Що се отнася до отпускането на допълнителните 1 700 000 лв., те ще бъдат предоставени на педиатричната болница на базата на механизма, който е предвиден в Наредба 3 за финансиране на програмата за детското и майчино здравеопазване. С този механизъм целим да подобрим всички онези показатели и критерии, които са свързани с лечението на децата и на майките, тъй като и тези дейности са недофинансирани“, заяви министърът и уточни, че няма да се въвеждат нови дейности, но ще бъдат повишени цените по клинични пътеки, който от години не са коригирани. Проф. Ифиненко, който е член на Инициативния комитет в специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ благодари за срещата и изрази удовлетворение от постигнатото. „По нашите предвиждания това би решило нашите тежки, към момента, проблеми. Ще изчакаме решението и за промяната в цените на пътеките. Тези пари, които ще се влеят към болницата, смятаме че ще може да работим вече по малко по-спокоен начин, че ще може да задържим, а надявам се и да увеличим персонала си, за да може да си вършим задълженията, така както подобава за българските деца. Още веднъж да кажа, че на този етап ние сме удовлетворени“, заяви професорът и увери, че напрежението е намаляло и на този етап няма да се наложи да подават колективна оставка, както се бяха заканили. Министър Ананиев добави още, че до края на този месец се очаква да бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на новата детска болница като разчита, че в началото на септември ще започне реалното строителство на лечебното заведение. Също така се предвижда неонатолозите да станат приоритет в Наредба 1 за специализациите, тъй като техният брой сериозно е намалял. „За да може да работят тези отделения и болници трябва да увеличим броя на неонатолозите, които ще се обучават за придобиване на тази специалност“, обяви още той. Попитан редно ли е в спешните отделения, както е и в педиатрията, родителите да плащат по 30 лева за преглед, Ананиев отговори, че в началото на следващия месец ще бъде потърсено решение и на този проблем. /БГНЕС