Кабинетът ще отпусне 4 267 000 лева за музикалните творци на свободна практика

1000 български музикални творци на свободна практика ще получат по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях, равняващи се на 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като еднократна помощ в условията на пандемията. Предвидените за целта 4 267 000 лева ще бъдат гласувани от правителството на редовното заседание в сряда.

Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов с представители на музикалните творци на свободна практика, които по-рано изпратиха писмо до властта. На срещата в Министерски съвет присъстваха Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева.

Според певицата Рут Колева родните изпълнители са били сред първите, които „скочиха” и казаха на хората да си стоят вкъщи и да спазват мерките. „Отменяхме си концертите. Случи се така, че на втория месец голяма част от гилдията останаха без никакви пари, а тук не говорим за хора, които са нуждаещи се. Заради ограниченията, наложни от държавата, ние не може да практикуваме професията си”, коментира изпълнителката.

По думите на Марина Василева някои от представителите на творческата гилдия са имали възможност да работят, но музикалните изпълнители са били абсолютно ограничени от заповедта на Министерство на здравеопазването.

„Имаме нужда от механизъм, който да функционира и да се отнася за нашия бранш, когато цялата държава работи на червено”, посочи от своя страна Росен Ватев, а певецът Орлин Павлов добави: „Топката е във вас, трябва да измислите как това да се случи в сектора”.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

По повод промяната на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор, Борисов коментира: Още днес ще си го вкарам в предизборната програма на партията – да сложим квота за българска музика в държавни и частни радиа. Това мога да ви го обещая. Като гледам в какво насипно състояние са другите, ще ги бием със сигурност, заключи Борисов. /БГНЕС