Кафе на толерантността 5 години след погрома на Джумая джамия

На този ден преди пет години бяха изпотрошени стъклата на Джумая джамия в Пловдив, напрежението след протести пред Съдебната палата по повод връщането на вакъфски имоти ескалира и положението излезе извън контрол. Нападателите получиха присъди, а актът бе осъден и от общинските власти в Пловдив, и от представителите на всички религии, изповядвани в града. Този ден стана повод за една нова традиция, която и днес бе изпълнена, предава кореспондентът на БГНЕС.

Покана за среща, наречена "Кафе на толерантността" бе изпратена до всички вероизповедания в града, както и до общинските власти и неправителствени организации, които работят в сферата на междуетническите отношения.

Гост на срещата беше главният мюфтия у нас Мустафа Хаджи, посланикът на Турция Хасан Улусой изпрати поздравителен адрес, тъй като е в чужбина. Срещата уважиха кметът на Пловдив Иван Тотев и председателят на Общинския съвет Савина Петкова, консулът на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани, представители на еврейската, руската общност. Макар и всяка година покана да получава и Пловдивската митрополия, и този път нямаше неин представител.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи

Кметът на Пловдив Иван Тотев поздрави участниците в традиционната среща и ги увери, че се радва градът да е домакин на такава проява, тъй като той от векове е известен именно с доброто съжителство на различните етноси и вероизповедания.

"Имаме различни мнения, различни виждания, но хората имат необходимост да бъдат близо един до друг, да се уважават, да се помагат," каза главният мюфтия Мустафа Хаджи.

"Живеем в доста динамичен свят, в който, за съжаление, човещината или е намаляла, или изчезнала", каза още той и продължи: "Затова ние, като граждани на България, трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да допринесем за заздравяване на добрите отношения. Ние в България можем да бъдем за пример не само на Европа, но и на целия свят най-вече във време, в което се пролива кръв в името на религията и за голямо съжаление, ние виждаме, че често пъти този, който убива и този, който е убиван, са от една и съща религия. Но, за съжаление, грешната представа за религията, за етноса, за национализма често пъти водят до катастрофални резултати. Ние в България можем да се похвалим, че българският народ не допуска такива стълкновения и се надявам – не, убеден съм, че тези добри отношения ще продължат и занапред", каза той.

Мевлитът, който по традиция се провежда в петък, днес е обявен за Мевлит на толерантността. /БГНЕС