Кафе от смокини – алтернатива на традиционното

Промяната в стила на живот провокира Петър Тачев от с. Медово да създаде продукт, който да бъде безвреден и същевременно полезен за здравето на хората. Дълго търси какъв да е той, докато един ден попада на рецептата за смокиновото кафе.

„Смокиновото кафе е от сушени смокини. Това е една антична южноамериканска рецепта. Идеята идва от Аржентина. Успях да достигна до рецептата чрез общи познати“. Това каза в интервю за БГНЕС Тачев, който отдавна мечтаел да допринесе за здравето на хората, създавайки безвреден продукт. Тачев подчерта, че традиционното кафе крие много рискове за здравето.

„Идеята е ползите от традиционното кафе да ги получим от нещо напълно безопасно, 100% природосъобразно. Аз затова нарекох смокиновото кафе не алтернатива, а кафе антипод. Традиционното кафе има редица минуси – високо кръвно, отнема част от минералите и витамините, води до обезводняване, лош сън и пр.“, посочи Тачев недостатъците на кофеиновото кафе.

Според него цената, която плащаме, за да бъдем будни сега е доста висока и това вече може да се постигне с новата напитка, която е 100% натурален продукт.

„Повечето хора ме питат дали смокиновото кафе има събуждащ и тонизиращ ефект. В нашия случай смокинята е хранителна добавка във вид на кафе. Тя съдържа витамини и минерали, които, освен в смокините може да срещнем единствено и във формата. Отделно смокините съдържат аминокиселината триптофан, която е отговорна за синтезирането на мелатонин – хормонът на добрия сън. В същото време тази аминокиселина се използва от организма и за синтезиране на серотонин – хормонът на щастието. Ако пием смокиново кафе вечер – имаме добър сън, а ако пием сутрин – сме достатъчно заредени за новия ден“, разкрива ползите от приема на смокиновото кафе Тачев и добавя, че пролетната умора се дължи на липсата на определени витамини и минерали и когато те бъдат попълнени в организма човек се чувства бодър и жизнен.

Попитан как се произвежда природният продукт, той е лаконичен и отговаря, че всичко, което се влага са единствено смокини, които събират от дом на дом, защото не разполагат с плантация.

„Кафето се произвежда на местна почва с български смокини. Те се взимат от дървото, след това ги изсушаваме, изпичаме и накрая ги смиламе. Няма никакви обработки, свързани с химическа намеса. Единствената обработка е температурна, която ни помага да запазим продукта в този вид и да придаде този автентичен вкус на кафе“, уточни Тачев.

Трябва да знаем още, че смокинята е един от трите хранителни добавки и антиоксиданти на нашата планета. Те имат високо съдържание на калций, желязо и калий. Съдържат витамините Е, К и др. Оказват благотворно действие на хората, страдащи от анемия, хроничен гастрит, запек и лошо храносмилане, стрес, астма. /БГНЕС