"Много хора не понасят месо с картофи или тестени изделия. И имат основания: месото, продукт, който се усвоява в стомаха, изисква солна киселина, докато картофите - нишестени въглехидратни храни, се разграждат главно в червата", - каза тя. Това причинява дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Някои комбинации от зеленчуци също не са препоръчителни, като любимата салата, например - салатата от домати и краставици.
"Мнозина също не препоръчват домати с краставици. Но тук всичко е индивидуално и много хора харесват тази салата. Въпросът с нея е, че не трябва да се прекалява", добави Соломатина.
Диетоложката също съветва да не се пие много кафе с мляко поради особеностите на химичния състав на тези продукти.
"Ако изпиете една чаша, едва ли ще усетите дискомфорт. Ако, обаче, напитката е в големи количества, кафето, подобно на силния чай, ще се свърже с млечните протеини и това ще усложни храносмилането", обясни Соломатина. /БГНЕС