Датски учени установиха, че при човек, който пие кафе, се изменят вкусовите рецептори. Сладкото започва да се усеща като по-сладко, а горчивото става не толкова горчиво. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Foods“. Изследователи от университета в Орхус са направили анализ на хемосензорната чувствителност при хора, пиещи кафе, за да установят дали напитката се отразява на вкусовите рецептори и обонянието. В проучването участвали 156 доброволци, чиито вкусови усещания и обоняние били проверени преди и след употребата на кафе. Станало ясно, че кафето не влияе на обонянието, но не и на вкусовите възприятия. След употребата на кафе хората стават по-чувствителни към сладките неща и по-слабо чувствителни към горчивите, установили учените. За да се изключи влиянието на кофеина, експериментът бил повторен и с безкофеиново кафе, но резултатите останали същите. Предполага се, че ефектът се дължи на съдържащите се в кафето горчиви съставки. Това обяснява и защо любителите на кафе предпочитат тъмен шоколад. Вкусът му става много по-мек, защото горчивият вкус е притъпен, а сладкият се е повишил. Авторите на изследването подчертават, че влиянието на кафето върху вкусовите рецептори при всички доброволци е било краткосрочно и промяната е отчетена единствено по времето, докато са го пили. Те смятат, че данните от проучването могат да помогнат за съзнателното намаляване на захарта и калориите в храната, което ще е полезно за хората с наднормено тегло и диабет. /БГНЕС