Как да изберем качествено вино без да сме сомелиери

Да изберем качествено вино без да сме сомелиери – няколко практически съвета.

Първо обърнете внимание на сорта грозде

Това ще ви ориентира предварително какъв ще е вкусът и ароматът на виното. От различните сортове грозде и комбинирането им се получават, разбира се, различни видове вино.

Сортът на гроздето се маркира задължително само върху етикетите на бутилки вино, произведени в Съединените щати, Чили, Австралия, Аржентина и Нова Зеландия. Не е такъв случая, например, с европейските и грузинските етикети. На тях е посочен не сортът грозде, а мястото на мястото на производство.

Любителите на френското вино знаят, че виното от Бордо е произведено от Каберне Совиньон и Мерло (червени сортове грозде), а бялото вино в Бургундия е от Шардоне (бял сорт грозде).

Открийте мястото на производство върху етикета

Това е необходимо, за да добиете представа за качеството на напитката предварително. Понякога са написани не само района, където се произвежда виното, но дори и конкретно лозе. Ако се върнем към френския пример, Вин дьо Франс е напитка, която може да бъде донесена от всяка област на Франция. Въпреки това, гроздето за Chateau Latour се събира само в Бордо, в община Медок и Поулиак. Въпреки че и двете разновидности са френски, цените са коренно различни. Цената на виното често зависи от региона. Например, същото качествено вино от района на Бордо е по-скъпо, отколкото от Лангедок.

Името на производителя казва много за качеството на напитката. Основното тук е, че посоченият производител наистина е съществува и информацията за него може да бъде намерена в интернет.

Обърнете внимание на датата на прибиране на реколтата

Тази информация е необходима, за да се разбере дали виното все още може да се пие. „Колкото по-отлежало, толкова по-добре“ е стереотип, който не винаги е оправдан. Всъщност, повечето вина, предлагани за продажба в супермаркетите, се произвеждат при условие, че ще бъдат продадени и изпити в рамките на три години. Само малка категория вина може да оцелее повече от пет години, без да губи вкус и качество. Ето защо, ако търсите скъпо вино за вечеря, по-добре е да изберете такова, което е било бутилирано преди не повече от три години.

Има ли значение силата на виното?

Категорично да. Различните вина обикновено имат различен алкохолен градус. Алкохолното съдържание пряко влияе на вкуса на виното. Тук се осланяйте на логиката: колкото по-малки са градусите, толкова по-пивко е виното. Ниското съдържание на алкохол подчертава вкуса на виното. Доброто силно вино се характеризира с по-сложен вкус. Това обаче не е „желязно“ правило: силните алкохолни напитки също могат да бъдат сладки на вкус, а някои ниско алкохолни вина, напротив, имат остър, неприятен вкус.

Важна ли е големината на бутилката?

Разбира се. Най-често използваният размер на бутилката е 0.75 литра. Бутилка вино от 1.5 литра е рядкост - така нареченият Magnum. Виното в различни бутилки отлежава по различен начин: колкото по-малка е бутилката, толкова по-бързо отлежава напитката и обратно. В този случай е важен обемът на кислород, който се вкарва с помощта на помпа и, разбира се, количеството на самата напитка. Ето защо не се препоръчва вино, произведено в малки бутилки от стара реколта. Най-добрата селекция отлежали вина като правило са в стандартни или големи бутилки.

Задължително погледнете от другата страна на бутилката

Проверете детайлите на етикета от другата страна, той се нарича „контраетикет“. Той допълва лицевия етикет и съдържа подробности, които изясняват основната информация. Например, възможно е датата на производство на виното да не съвпада с годината на гроздовата реколта, което означава , че на виното му е необходимо още време да отлежи бутилирано.

Контраетикетът се отнася до мястото на производство, което в най-добрия случай съвпада с мястото на прибиране на реколтата, посочено на главния етикет. Съдържанието на захар се определя от съдържанието на захар в един литър напитка. Този показател е особено важен, когато главния етикет не посочва дали виното е сладко или сухо. Например, един литър пенливо вино съдържа от 17 до 32 грама захар, докато шампанското Брут (сухо вино) съдържа по-малко от 12 грама захар./БГНЕС

Тагове: