Как да оцелеем при голяма буря?

От всички краища на света големи бури принудиха хората да напуснат домовете си и заплашват с разруха инфраструктура и сгради.

В САЩ служители предупреждават, че ураганът „Флоренция” може да причини "катастрофално" наводнение, което може да убие "много хора" на източното крайбрежие на страната.

Междувременно във Филипините и Китай бушуват супер тайфуни и официални лица казват, че повече от пет милиона души са се евакуирали.

Настъпващите бедствия подтикнаха хората да подготвят домовете си и да се запасят с провизии. Но каква е най-добрата практика? И как можем да се справим, след като бурята е „ударила” населеното ни място?

Ето какво съветват служители от държавите, където често има подобни природни бедствия:

Съветът на правителството, публикуван като част от кампанията „Готови“ в САЩ съветва да инсталираме постоянни външни щори за прозорците като най-сигурния вариант за предпазване. Ако няма време, можете да използвате "дървени плоскости или шперплат", за да предпазите прозорците си.

"Може да има много отломки и летящи предмети, които стават като снаряди", казва Джеймс Джоузеф от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA). "Силните ветрове ще вдигнат предмети и те биха могли да се разбият през прозорците."

Когато ураганът удари, тогава е най-добре да се подслоните в стая или коридор без прозорци на най-ниския етаж на сграда, при условие че няма риск от наводнение.

"Ако попаднете в капан в наводнена сграда, отидете на най-високия етаж, но НЕ влизайте в затворено таванско помещение", съветват от FEMA.

Жителите на уязвимите къщи в близост до брега трябваше да импровизират начини да укрепят своите имоти. Някои са покрили покривите си с гуми и са затворили прозорците си с всякакви подръчни материали.

„Прегледайте къщата си и поправете нейните нестабилни части“, се казва в съвета на Филипинския червен кръст (ФЧК). Организацията съветва да затворите домашните любимци на безопасно място, да съхранявате най-важните си вещи на високо място и да изключите електрозахранването.

След като жилището е обезопасено и подготвено, хората могат или да легнат, докато отмине бурята, а ако има предупреждение за евакуация - да се преместят на по-безопасно място.

„Най-голямата грешка, която хората правят е да не се вслушват в предупрежденията за евакуация“, казва Джоузеф. "Така се оказват в много опасни ситуации."

Повече от милион души са получили заповед да напуснат бреговете на северна и южна Каролина, както и на щата Вирджиния, като над 20 000 са се подслонили в приютите за спешни случаи.

По подобен начин във Филипините хиляди хора са евакуирани от домовете си и са настанени във временни убежища.

Какво трябва да носите при задължителна евакуация?

Храна и вода за три дни, документи, лекарства, фенерче и батерии, пари и комплект за първа помощ.

Гарет Еванс, Би Би Си.