Как да останем в безопасност при екстремни горещини: експертно ръководство

За какво допринася една добра сиеста? Черните дрехи наистина ли влошават усещането за горещина? Ветерани от най-горещия климат предлагат своите съвети за осигуряване на прохлада, когато Европа и Великобритания са изправени пред нечувана гореща вълна.

Рейнджърите в Долината на смъртта, Калифорния, са свикнали с температури, много по-високи от очакваните във Великобритания през следващата седмица, пише „Таймс“.

Нико Рамирес и неговите колеги рейнджъри от парка в Долината на смъртта имат правило. Ако температурата се повиши над 43C, те работят по т.н. приятелска система, по двойки, в случай че някой колабира. Ако надхвърли 49C, те предприемат още по-крайни мерки: влизат на закрито и изчакват докато се разхлади.

А ако само достигне високите тридесет градуса, както се очаква следващата седмица в Обединеното кралство? Това за тях е просто необичайно приятен ден.

В момента, система на високо налягане в Западна Европа, води до рекордни температури във Франция, Испания и Великобритания.

В Долината на смъртта, Калифорния, необичайната топография означава, че почти винаги има система на високо налягане, при това доста по-екстремна. През 2002 г. температурите достигнаха 54C.

Докато температурите във Великобритания се очаква да бъдат изключителни, има много места, където тези температури са обичайни. Хората, които живеят и работят на тези места, са далеч по-добре приспособени да се справят и могат да ни предложат съвети, които да ни помогнат да преживеем тези горещини през следващите две седмици във Великобритания, докато не се върнем към мърморенето за дъжда.

Как да сме в безопасност на открито

Когато Рамирес за първи път идва на работа в Долината на смъртта, вятърът буквално го ударя. „Толкова е горещо, никакво облекчение“, казва той. „Никога не съм чувствал нещо подобно. Беше вълнуващо и смиряващо.”

Долината, вероятно най-горещото място на земята, е под морското равнище. Горещият въздух в основата се издига, но планините наоколо възпрепятстват хладния въздух да проникне. Вместо това той рециркулира като фурна с вентилатор. Това означава, че бризът не носи комфорт. „Когато карам мотоциклет, имам чувството, че карам през горещ сешоар“, казва той.

Но дори и тук хората могат да оцелеят. Първата стъпка е проявата на напълно здрав разум. За да се справят с жегата, Рамирес и колегите му рейнджъри признават, че слънцето може да наложи ограничения на ежедневието им и се приспособяват съответно.

Обикновено те се опитват да свършат работата на открито до 10 сутринта и насърчават туристите да направят същото. Те се отнасят към топлината малко като алпинистите към надморската височина, като отделят време за аклиматизация, ако са дошли от по-хладно място. Когато са навън, пият много, но ядат и много солени закуски. Поддържането на водния баланс означава и заместване на изгубените електролити.

Предимно „ние се възползваме от сутрините“, казва той. „Избягването на топлина е превантивен начин да останете в безопасност.“

Какво да правим в най-горещата част от деня?

Има криза в културата на испанската сиеста. Някога можехте да се появите в испанско село в ранния следобед и да откриете, че единственият признак на живот е сънлива котка и дървени кепенци, които лениво се люлеят под синьото небе.

Тези дни, казва д-р Хавиер Пуертас, вместо това, все повече намирате хора, които наистина работят. Всъщност е по-вероятно да откриете традицията на сиеста, поддържана от „японците“, казва той, „и дори от германците“.

Тъй като животът става все по-натоварен и хората се преместват в климатизирани малки и големи градове, Средиземноморието бавно е загубило благородната си традиция да спи добре след обяд. Това е истински срам, казва Пуертас, вицепрезидент на Испанското общество за сън, и е контрапродуктивно.

„Нуждата от кратък сън следобед е физиологична във всяка култура“, казва той. Ето защо толкова често пием кафе след обяд, за да преодолеем естественото си желание, което е особено силно, когато е топло. Но преодоляването му е грешка, казва той, особено в жегата.

Изследванията показват, че ние се представяме по-добре когнитивно, ако имаме кратка дрямка от около 15 до 20 минути. По-дълго е лоша идея, защото пречи на нощния сън, но под половин час, се отразява добре на организма.

Пуертас има съвет как да не спите твърде дълго. „Салвадор Дали казваше, че ще се оттегли за „сиеста с лъжица“. Той се настанява в удобен стол, държейки лъжица. „Когато мускулният му тонус намалява при по-дълбоката сиеста, лъжицата пада на земята и го събужда - след точната продължителност на здравословна сиеста.“

Какво да облека?

Отговорът трябва да е очевиден. Белите дрехи отразяват слънчевата радиация, като я държат далеч от тялото ви и ви помагат да останете прохладни.

През 1980 г. в списание Nature е публикувана статия със заглавие Защо бедуините носят черни роби в горещите пустини? „Изглежда вероятно“, обясняват авторите, „че настоящите обитатели на Синай, бедуините, са оптимизирали своите решения за оцеляване в пустинята по време на дългото им пребиваване в тази пустиня. И все пак човек може да има съмнения, когато за първи път се сблъска с бедуини, облечени в черни роби и пасящи черни кози.

Тяхното разследване постави началото на дебат, който продължава и днес. Според този документ, който включва наблюдение на метаболизма и телесната температура на бедуините в черни или бели дрехи, цветът на дрехите няма никакво значение за това колко им е горещо. Защо е това? Недвусмислено е, че черните дрехи наистина топлят повече на слънце.

Отговорът, на който се спряха учените, бе, че черните мантии нагряват въздуха между тялото и тъканта, създавайки „мех“, който засмуква въздуха, отвеждайки топлината. Ако е вярно, тогава цветът е по-малко важен от размера - широките дрехи помагат да се съхрани прохладата.

Въпреки това, това все още остава мистерията за козите.

Как да се разхладим през нощта?

Причината, поради която хората могат да живеят в Близкия изток днес, е заради климатиците. A коя е причината, поради която са могли да го правят в миналото? Е, пак заради климатика. Древните египтяни са сред първите, които експериментират с методи за изкуствено охлаждане.

Знаем, че са окачвали стебла влажна тръстика над вратите през нощта, така че бризът да духа през тях, а изпаренията да охлаждат. Има и релефи, изобразяващи роби, раздухващи гърнета, пълни с вода, за да постигнат същия ефект без полъха на вятъра.

Това може да се приложи и днес. За да поддържате къщата възможно най-хладна през деня, затворете прозорците и завесите. Но през нощта можете да опитате да ги отворите и да окачите влажни кърпи на прозорците.

Тъй като през 21 век е по-трудно да се намерят роби във Великобритания, вентилатор пред купа с вода или дори купа с лед може да постигне подобен ефект, завършва с чувство за хумор, статията на „Таймс“. /БГНЕС