Как да приготвим картофите най-добре

Много хора допускат „груба“ грешка, когато варят картофи, въпреки че това е най-простата операция, пише полският портал Wirtualna Polska.

Най-често хората обливат картофите със студена вода. В резултат на това по време на процеса на готвене те губят повечето си хранителни вещества. По-правилното решение би било да поставите суровите картофи във вряща вода и да ги осолите едва когато станат меки, съветва авторът на материала.

Пресните картофи (старателно измити или обелени) трябва да се потопят във вряща вода и да се варят на умерен огън 15-20 минути. Старите картофи трябва да се варят с кората, защото всичко най-ценно е под нея. В случай на белене, обелете кората възможно най-тънко. Картофите, предназначени за картофено пюре, трябва да се нарежат на малки парчета, за да се намали времето за готвене.

Във водата, в която се варят картофите, можете да добавите мляко в пропорция от 250 милилитра на литър, масло и лук - тогава зеленчукът ще стане още по-вкусен.

Порталът също така отбелязва, че картофите са отличен източник на витамин С: средно голям кореноплоден зеленчук може да покрие една четвърт от дневните нужди. Освен това, консумирайки картофи, човек получава магнезий, калций, желязо, манган, йод, натрий, сяра. /БГНЕС