Как да разпознаем коронавирус по кашлицата

Кашлицата при COVID-19 има важна отличителна черта - при нея не се отделят почти никакви храчки, казва имунологът Николай Крючков в коментар за телевизионния канал "Москва 24".

"При нея е трудно да се отделят храчки, тъй като възпалението е много дълбоко. В този случай кашлицата действително е пристъпообразна, силна", обясни лекарят.

Той също така отбелязва, че видът на кашлицата не я обозначава непременно като следствие на коронавирусна инфекция. При леко протичане на COVID-19 тя може да е лека, но при продължителното протичане на заболяването вече не е суха, тъй като храчките се произвеждат от бактериалната флора.

Единственият надежден начин да се установи дали дадено лице е болно от COVID-19 остава изследването. Според имунолога кашлицата - независимо от свойствата и признаците - е сериозна причина да се изследвате.

"Ако човек има кашлица, определено трябва да се подозира COVID-19. Защото има пандемия и се наблюдава рязко увеличаване на заболеваемостта. Много е вероятно да става дума за коронавирус, дори ако кашлицата не е дълбока", заключи той. /БГНЕС