Как „Фантомас“ с маска на френски министър отмъкна 80 млн. евро

Съществуват много схеми за мошеничество, но истински майстори в тази сфера станали хора, представящи се като близки на френски министър, чиято роля играел човек със силиконова маска, предаде Би Би Си.

За две години групата мошеници, използвайки личността на Жан-Ив льо Дриан, който беше френски министър на отбраната от 2012 до 2017 г., откраднали около 80 милиона евро. Сред жертвите им са принц Карим Ага-Хан IV и собственикът на избата „Шато Марго“.

Те били принудени да повярват, че истинският Льо Дриан се свърза с тях. Тогава „министърът“ ги помолил за финансова помощ за откуп за журналисти, за които твърдял, че са заложници на ислямисти в Близкия изток.

Тъй като Франция официално не плаща откуп, фалшивият Льо Дриан иска прехвърляне на пари в банка в Китай, за да не могат да бъдат проследени.

Не всички от лицата, с които бил установяван контакт, се хващали на въдицата. Въпреки това все пак имало и доверчиви, които се оказали жертви в една от най-успешните и оригинални измами в съвременността.

"Всичко в тази история е уникално," казва Делфина Мейе, адвокат на Льо Дриан, който сега заема поста на външен министър. „Те си позволили да се представят за действащ френски министър. След това звънели на шефове на компании или ръководители в правителства по целия свят и искали огромни суми пари. Каква дързост!“.

Все още не е ясно защо Льо Дриан е избран за главен герой на тази схема.

Може би фактът, че като министър на отбраната той можел да бъде отговорен за ситуации, изискващи откуп за заложници, и фактът, че Льо Дриан е сравнително малко известен политик, играе роля.

Сега се води разследване. Главният заподозрян е и по-рано съденият френско-израелски мошеник Жилбер Шикли.

В момента той се намира в затвор в Париж, след като беше екстрадиран от Украйна.

Шикли, който има тунизийски и еврейски корени, е израсъл в предградието на Париж Белвил. През 2015 г. беше признат за виновен в присвояване на пари от френски корпорации, само че по това време живее в Израел, който не екстрадира своите граждани.

Според следователите, Шикли е започнал „министерската измама“ малко след като е бил осъден за опит да получи плащания от тунизийските власти за хеликоптери „Тигър“, които всъщност не са били поръчани.

Договорът, за който се твърди, че е подписан от министъра, предвижда плащането на милиони евро, но в последния момент бил признат за фалшив.

От 80-те милиона евро, получени чрез измама, повече от половината от сумата идва от неизвестен турски бизнесмен. Принц Карим Ага Хан IV се простил с 18 милиона евро. /БГНЕС