Как се става шампион: Членовете на Съвета на децата към ДАЗД посетиха образователния и олимпийски център в НСА

Членовете на Съвета на децата към председателя на Държавната агенция за закрила на детето посетиха Националната спортна академия. Там бяха посрещнати от ректора на учебното заведение проф. Николай Изов и преподаватели от Академията, съобщиха от Агенцията.

„Искахме да запознаем децата от Съвета с историята на българския олимпизъм, със символа на олимпийския огън и разбира се с изключителните постижения на спортистите ни, не само за да ги амбицираме още повече да постигат успехи и да се гордеят, а и защото спортът възпитава, спортът е здраве, но преди всичко и най-вече той обединява. В спорта няма разделителни линии и всички са отбор. Това е един от най-ценните уроци в живота и за децата, а и за нас вече порасналите, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Децата имаха възможността да разгледат музейната експозиция на НСА, където освен стотиците златни медали на българските спортисти, се запознаха и с Указа на цар Борис III, с който през 1942 година Академията e основана като Държавно висше училище за телесно възпитание. Проф. Лозан Митев, ръководител на Катедра „Мениджмънт и история на спорта“ разказа на децата за създаването на олимпийското движение и за успехите на Националната спортна академия. В отговор на десетките въпроси проф. Митев посъветва децата всеки ден да полагат усилия и да надграждат уменията си в истински, достойни състезания и да се борят за целите и успехите си с чест и достойнство.

Най-атрактивна за децата беше срещата с автомобилния рали пилот и преподавател в Националната спортна академия доц. Димитър Илиев. Многократният шампион от различни рали състезания показа част от учебната база в сектор „Автомобилизъм“, където са и някои от автомобилите, с които той се е състезавал. Димитър Илиев направи и демонстрация пред децата какво би се случило ако автомобил се движи дори с много ниска скорост и претърпи удар, а пътниците и водача са без колани. По думите на рали пилота нищо не е по-важно от безопасността, когато сме на пътя. Състезанието е само за професионалния спорт и там се спазват правила и всички са много внимателни. Трябва да сме отговорни на пътя и да пазим себе си и околните, категоричен е рали пилота.

Държавната агенция за закрила на детето е партньор на Националната спортна академия в събитието „Студенти за безопасност на пътя“. То ще се проведе на 19 април 2023 г., от 10 ч., в кампуса на НСА в Студентски град. Инициативата е насочена към младите хора на България с призив за отговорно шофиране./БГНЕС