Каква е истинската същност на масонството

Какво е общото между преподобния Джеси Джаксън, Джордж Вашингтон, Волфганг Амадеус Моцарт, Дюк Елингтън и Бъз Олдрин? Всички те са членове на най-голямото тайно общество в света - масоните - група, в която членуват някои от най-влиятелните хора в света и чиито тайни ритуали са се запазили в продължение на векове, съобщи „National Geographic”.


Почитателите на конспиративни теории предполагат, че групата дърпа конците на международната власт и финанси и е отговорна за убийства на високопоставени личности - някои дори твърдят, че членовете ѝ се кланят на Сатаната.

Къде е границата между фактите и измислиците в това тайно общество?

Произход на масонството

Макар че масонството има корени в средновековните гилдии на каменоделците, огромното мнозинство от членовете на движението не са майстори на каменната зидария. Смята се, че с намаляването на броя на каменоделците групата започва да приема "спекулативни" или почетни членове, за да увеличи броя им. Съвременното въплъщение на масонството датира от епохата на Просвещението през XVIII в., когато образованите англичани се стремят да общуват с други хора и да обсъждат въпроси на философията, религията и живота в обществото.

Братските организации са съществували от векове, но през XVIII в. различни мъжки групи, кръстени на английските кръчми, в които са се събирали, се обединяват в така наречената "Велика ложа" - сдружение, което се събира, за да провежда ритуали и церемонии и да приема нови членове. Групата, която днес е известна като "Премиерската велика ложа на Англия", е първата по рода си и с разширяването на членския състав се разширява и списъкът с тайни ритуали и церемонии, както и изискванията за членство.

По данни на Асоциацията на масонските служби в Северна Америка към 2020 г. в САЩ има около 898 000 масони, а по света се предполага, че има около 6 милиона масони.

Кой може да бъде масон?

Днес изискванията за членство са сравнително прости: Макар че всяка група или ложа на масоните има свои собствени правила, като цяло масонът трябва да е мъж, който е препоръчан от други членове на ложата, да вярва във "Върховното същество", да има добри морални качества и да се ангажира да изучава историята на братството и да се съобразява с това, което масоните наричат свои "древни употреби и обичаи".

Тези обичаи включват строга йерархия и разнообразни церемонии и ритуали. След като бъдат посветени в своята ложа, членовете преминават през поредица от "степени" на членство, като се издигат от чирак през калфа до майстор-масон. Така те научават езика, ритуалите и вярванията на масонството, като участват в ритуали, които се позовават на библейските вярвания. Приемат и емблеми, които варират от квадрата и компаса, които символизират морала, пчелния кошер, за който се казва, че символизира сътрудничеството и работата между членовете, и "Окото на провидението" или "Всевиждащото око", което символизира вечната бдителност на Бога. Някои от тези символи са толкова добре познати, че са понятни и на хората, които не са масони - например Окото на провидението може да бъде открито на банкнотите от един долар на САЩ.

Защо католицизмът забранява масонството?

Когато не провеждат сложни ритуали за членство, масоните често се занимават с общественополезна дейност и филантропия, оказват подкрепа на членовете си или работят със свързани организации. Но въпреки тази благотворителна насоченост и факта, че не е официална религия, масонството не е всеобщо прието. Всъщност то е забранено от римокатолицизма, който не позволява на католиците да се присъединяват към него и ги насърчава вместо това да се сдружават с католически организации като Рицарите на Колумб.

"Техните принципи винаги са били считани за нежелани от учението на Църквата и затова членството в тях остава забранено", заявява Ватикана през 1983 г. "Вярващите, които се записват в масонски сдружения, се намират в състояние на тежък грях и не могат да получават Свето Причастие". Както обяснява Ед Кондън от Catholic Herald, Църквата се противопоставя на масонството заради светската му насоченост и ролята му на убежище за "хора с неортодоксални идеи и програми".

Власт и паника

Тези програми отдавна предизвикват спорове заради политическата власт, която притежават някои масони. Въпреки че правилата на повечето ложи не позволяват на членовете да обсъждат политиката, много от членовете им са активни в политическите партии и правителствата, а тайната на организацията и обетите за братство са породили конспиративни теории за политическите програми на членовете ѝ.

Повечето конспиративни теории предполагат, че всички масони имат едни и същи убеждения и действат като едно тяло, което се свързва със съвременните антисемитски конспиративни теории, които свързват групата със сенчестия "Нов световен ред", който контролира международните финанси и отношения.

В резултат на това масонството се е превърнало в емблема в популярната култура и сред нечленуващите в него, които са заинтригувани от тайнствените му ритуали. Въпреки това от години броят на членовете намалява. Защо намалява? Някои го свързват с по-широка тенденция сред братските организации и клубовете за услуги като Доброволния и защитен орден на елхите, които отбелязват рязък спад през десетилетията. Други обясняват намаляването на броя на членовете с отказа на движението да признае жените, въпреки съществуването на някои изцяло женски ложи.

А може би спадът се дължи на нарастващата обществена осведоменост за някога тайните ритуали на движението, казва историкът Джон Дики пред NPR през 2020 г. "Мисля, че всъщност проблемът е в това, че тайната е изгубила нещо от магията си", казва Дики. "В епоха, в която в Google могат да се намерят тайните на масоните за две минути или по-малко, не съм сигурен, че те вече могат да притежават толкова много мистика за членовете."

Въпреки противоречията и осъждането, движението продължава да съществува - но само времето може да покаже дали масонството може да остане актуално през 21-ви век. Междувременно членовете му казват, че възприемат масонството като всичко - от мощно братство, през възможност да се отдадеш на обществото, до това, което един английски член нарича "път за личностно израстване и развитие". Засега тайните ритуали и символи на масонството продължават да съществуват, заедно с влиянието на най-известните му членове./БГНЕС