Каква е историческата истина за Мария Магдалена?

Наричат я обладана от демони жена, проститутка и съпруга на Исус: Историята на Мария Магдалена е писана и пренаписвана безброй пъти през 2000-те години, откакто тя е последователка на Исус от Назарет, съобщи National Geographic.


Тя може би е една от най-разпознаваемите фигури в Библията, но много неща за Мария Магдалена остават забулени в мистерия. Какво е вярно за нея и какви археологически доказателства имат учените за нейния живот и свят?

Разделяне на фактите от измислиците

Текстовите свидетелства за Мария Магдалена до голяма степен идват от каноничните евангелия, чиито автори са Матей, Марк, Лука и Йоан. Те я определят като част от обкръжението на Исус и като човек, отишъл на гроба му, за да помаже тялото му на Великден сутринта.

Въпреки това те не винаги са съгласни с подробностите за нейния живот. Лука например твърди, че демони са я обладали, докато други твърдят, че тя е станала свидетел на разпятието на Исус.

Освен това неканоничните евангелия - раннохристиянски писания, които не са част от Новия завет - предоставят различни разкази за връзката на Мария с Исус, включително намеци за интимна връзка. В някои от тези текстове се изтъква, че "мъжете ученици се отнасят пренебрежително към нея, защото е жена", казва Джеймс Р. Стрейндж, професор по Нов завет в университета Самфорд в Алабама, САЩ, по въпросите на Чарлз Джаксън Гранад и Елизабет Доналд Гранад.

Каква друга информация могат да извлекат учените от тези текстове? Елизабет Шрейдър Полчър, асистент по Нов завет в университета Виланова, отбелязва, че "Мария Магдалена никога не е назована в отношение към мъж, както е при много други жени. Това подсказва, че Мария е била независима жена".

Тази липса на сигурност в библейските текстове относно живота на Мария Магдалена подхранва митове, погрешни схващания и спекулации. Основното сред тях е: тя е била проститутка. Този мит датира от 591 г., когато папа Григорий I погрешно смесва Мария с фигура, която Евангелието от Лука определя като "грешница". Няма доказателства, че това е вярно - но представата трудно се е отърсила от него.

Търсене на археологически доказателства в библейските земи

Учените обаче не разчитат само на текстови доказателства, за да изследват миналото. Археологията е дала значими открития за света, описан в Библията, дори и да е съпроводена с предизвикателства.

Според Стрейндж: "Археологическите доказателства за съществуването на древна фигура трябва да са надпис, да речем, в мозаечния под на синагога или върху саркофаг. Както можете да си представите, обикновено откриваме имена на богати или влиятелни хора, или и на двете, изписани върху древни предмети".

Има ли такова откритие за Мария Магдалена?

Логичната отправна точка за изследване на света на Мария би била да се разкопае мястото, от което тя произхожда.

Традиционно мнозина приемат, че името "Магдалена" означава мястото, където е родена Мария: Магдала. В резултат на това тя често е наричана "Мария от Магдала". Къде точно се е намирала Магдала? Ранните теолози не са знаели със сигурност.

Възможно е да е била близо до Галилейското море. Археологът Марсела Сапата-Меза, директор на археологическия проект "Магдала" от 2010 г. до 2024 г., посочва, че "има разкази на поклонници, които твърдят, че са били в къщата на Мария Магдалена на брега на Галилейско море" - регионът, в който е действал Исус.

Към VI в. ранните християни започват да наричат "Магдала" конкретно място: руините на древен град, разположен на западния бряг на Галилейско море.

Шрейдър Полчър обаче, заедно с историка Джоан Е. Тейлър, твърди, че няма доказателства, че това място е било домът на Мария.

"През първи век това място е било известно с гръцкото му име "Тарихая", каза Шрейдър Полчър. "По време на живота на Исус то не е било известно като Магдала".

"Погрешно е да се говори за нея като за "Мария от Магдала", защото нито един автор на Евангелието не споменава Мария Магдалена по този начин. По-скоро авторите на евангелията последователно я наричат "Мария Магдалена". 'Магдалена' би могло да означава и почетна титла, а не нейния роден град", добави тя.

Археологическите доказателства теоретично биха могли да сложат край на тези въпроси. А разкопките в Магдала наистина разкриват полезна информация за света на Мария. През 2009 г. изследователите откриват там древна синагога, заедно с издълбан камък, изобразяващ менора, което показва как жителите на Магдала през първи век може да са практикували религията. Те са установили и наличието на стъпаловидни водни инсталации в обществени и частни пространства, които може да са били използвани за ритуално пречистване в еврейската общност - и със сигурност биха били лукс.

"Всички тези съоръжения получават подпочвени води и това ги прави най-чистите в цял Израел", каза Сапата-Меза.

Но "няма археологически доказателства за Мария Магдалена", твърди Сапата-Меза. И макар други изследователи да твърдят, че са проследили останките на Мария до Франция или до гробница от първи век в Йерусалим, тези твърдения не се ползват с голямо доверие в академичната общност.

Запълване на пропуските

Въпреки това учените продължават да откриват вълнуващи улики за живота и дейността на Мария Магдалена, тъй като на бял свят излизат отдавна изгубени древни текстове.

В края на 2023 г. е публикуван P.Oxy 5577 - фрагмент от папирус от Египет, който може да разкрие важни прозрения. "Възможно е Мария Магдалена да е била една от най-близките ученички на Исус - казва Шрейдър Полцер, - и този новопубликуван папирусен фрагмент подкрепя тази възможност, защото Исус наставлява жена на име Мария как да стане "образ на вечната нетленна светлина". Въпреки това папирусът не идентифицира изрично жената като Мария Магдалена.

Все пак, добавя Шрейдър Полцер, основните детайли от нейния живот остават неуловими. "Има много неща, които никога няма да бъдат узнати за Мария Магдалена. Не можем да сме сигурни къде е родена, кое е било семейството ѝ, на каква възраст е била по време на разпятието или какво се е случило с нея след събитията от Великденската сутрин".

Защо тогава изследователите продължават да преследват мистерията на Мария Магдалена? Защото нейната история предлага поглед към историята на християнството - и защото тя е била неразбрана толкова дълго време. Макар че липсата на доказателства за живота ѝ е позволила на митовете да се разпространяват в продължение на стотици години, Шрейдър Полчър казва, че "положителната страна е, че Мария е служила като покровителка на сексуалните работници и "падналите жени" през вековете".

Всъщност Мария Магдалена се свързва с хора, които са били исторически маргинализирани, като например прокажените; средновековните и ранномодерните болници за прокажени понякога са кръщавани на нея. Мнозина продължават да я възприемат като човек, който се застъпва за онези, които обществото пренебрегва, отхвърля или не забелязва.

"Мария Магдалена резонира дълбоко с много хора, които чувстват, че техните гласове и истории не са били чути или оценени", казва Шрейдър Полчър. "Като изваждаме Мария на бял свят, ние може би възстановяваме решаващи и пренебрегвани аспекти от визията на Исус за човечеството"./БГНЕС