Какво да очакваме от срещата Путин - Ердоган?

Руският президент Владимир Путин ще проведе преговори в Кремъл в четвъртък с турския си колега Реджеп Ердоган, който ще пристигне в Москва на фона на рязко влошената ситуация в зоната на деескалация в сирийската провинция Идлиб.

"Очакванията от преговорите са да се постигне общо разбиране за причините за тази криза, вредните последици от нея и набор от необходими съвместни мерки за нейното по-нататъшно прекратяване", заяви прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков. Той не уточни какъв конкретен набор от мерки може да бъде обсъждан, призовавайки да се изчака резултата от срещата.

По-рано Кремъл отбеляза, че позицията на Русия в предстоящите преговори "ще бъде абсолютно последователна и непроменена", това вече беше заявено на различни нива от Путин и външния министър Сергей Лавров и от междуведомствената руска делегация, която работи с турските си колеги. Според Песков, Москва отстоява териториалната цялост на Сирия и подкрепя Дамаск в борбата срещу тероризма, като същевременно поддържа ангажираност към споразуменията от Сочи и придава "голямо значение на сътрудничеството с турските партньори".

Говорителят на президента на Руската федерация също отбеляза по-рано, че Анкара все още не е изпълнила условията на споразумението от Сочи от септември 2018 г., „в което се посочва, че Турция ще трябва да осигури обезоръжаването на терористите и въоръжената опозиция в Идлиб и изтеглянето на тежкото оръжие и т.н. "

Турският лидер в сряда заяви пред репортери, че очаква от преговорите в Москва "бързо установяване на примирие". Преди това той увери, че Турция няма апетит към сирийска територия и желание да се укрепи там.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар коментира пред парламента настоящата ситуация в Идлиб. Той заяви, че турските войски ще продължат да действат в провинцията "съгласно международното право и по-ранните споразумения" от Астана и Сочи. Освен това, каза той, Анкара очаква Русия, за да изпълни споразумението от Сочи, да окаже своето влияние върху сирийските власти.

Според турските медии, непосредствено преди началото на преговорите на двамата лидери на четири очи, може да бъдат проведени срещи между състава на делегациите, което отново ще покаже техните очаквания по отношение на ситуацията в Идлиб. Възможно е също така Анкара да повдигне въпроса за използването на въздушното пространство над сирийската провинция.

Вестник "Сабах" твърди, че двете страни на преговорите в Москва биха могли да подпишат ново споразумение, което ще бъде актуализирана версия на предишния меморандум от Сочи.

Очаквания от срещата в Кремъл в четвъртък има и в другите европейски столици. Берлин се надява Путин и Ердоган да определят границите на зоната за сигурност в Идлиб, където може да се предостави хуманитарна помощ, заяви говорител на германското правителство.

Преговорите между Путин и Ердоган ще бъдат тяхната трета лична среща от началото на тази година: те говориха на конференцията за Либия в Берлин на 19 януари и на церемонията по пускането на газопровода „Турски поток“ в Истанбул на 8 януари.

Според уебсайта на Кремъл, миналата година Путин е разговарял с Ердоган 12 пъти по телефона - повече, отколкото с други чуждестранни колеги. От началото на 2020 г. президентите на Руската федерация и Турция проведоха пет телефонни разговора, два от които в края на февруари на фона на ескалацията в Идлиб. /БГНЕС

Категории: