Какво печели Сърбия от влизането в Евразийския съюз?

Сръбският премиер Ана Бърнабич днес ще посети Москва за да подпише споразумение за свободна търговия между Република Сърбия и Евразийския икономически съюз (ЕАЭС) и неговите страни-членки.

Споразумението разширява списъка на сръбските продукти, които могат да бъдат изнасяни на територията на ЕАЭС безмитно, увеличава квотите за износ на стоки, подлежащи на ограничения, и разширява зоната за свободна търговия до Армения и Киргизстан, пише Данас.

Със споразумението за свободна търговия Сърбия ще може да изнася почти 100 процента от продуктите без да плаща мита, съобщава сръбското издание РТС.

Преговорите за подписване на споразумение с ЕАЭС и неговите страни-членки продължават от 2016 г.

Около 95,5% от продуктите, произведени в Сърбия, ще могат да бъдат внасяни в страни от ЕАЭС, без да бъдат плащани мита, съобщи по-рано Министерството на търговията.

Споразумението за свободна търговия с Евразийския съюз ще замени съществуващите споразумения за свободна търговия, които Сърбия има с Русия (от 2000 г.), Беларус (от 2009 г.) и Казахстан (от 2010 г.).

Сърбия нямаше споразумение за свободна търговия с Армения и Киргизстан.

Миналата година рибния обмен между Сърбия и Евразийския икономически съюз е бил на стойност 3,4 милиарда долара, като износът е бил 1,1 милиарда долара, а вносът - 2,3 милиарда долара.

Търговията с тези пет държави-членки на Евразийския съюз е била 3,4 милиарда долара.

Евразийският икономически съюз беше официално създаден през януари 2015 г. по идея на руския президент Владимир Путин и замени и разшири съществуващия Митнически съюз.

Членове на ЕАЭС са Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан с общ БВП от 1,9 трилиона щатски долара и пазар от 183,8 милиона души.

По отношение на политическите отношения, за разлика от Европейския съюз, всяка държава-членка има своя собствена външна политика, която понякога е противоречива - преди всичко по отношение на Брюксел и Пекин.

Политическите и икономическите отношения с Китай, особено в контекста на инициативата „Един пояс, един път“, са от решаващо значение за членовете на съюза.

Брнабич ще се срещне и с премиера на Беларус Сергей Румас и с председателя на Съвета на управителите на Евразийската банка за развитие Андрей Белянинов по време на посещението си в Москва, според сайта на сръбското правителство.

Сръбският министър на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич също ще подпише споразумението.

По-рано Ляич каза, че е постигнато споразумение сръбските производители да могат да изнасят всички видове плодова ракия, както и всички видове овче и козе сирене, на пазара на Евразийския съюз за неопределено време.

Сърбия ще може да изнася безмитно 2 000 тона цигари, 87 500 литра вино и 400 тона полутвърдо и твърдо краве сирене, неограничен износ на овче и козе сирене за страните от Съюза. Според споразумението, което се подписва днес, остава мито за износ на автомобили от Сърбия.

Президентът Александър Вучич каза по-рано, че споразумението е важно за Сърбия и нейната икономика и че засилва доверието между двете страни.

„Сътрудничеството е в интерес на нашите собствени държави и народи“, каза той.

По време на посещението си премиерът Медведев подчерта, че Евразийският икономически съюз не е затворен клуб, а активно развива международните отношения с голям брой държави. Той благодари на Сърбия за нейната позиция, която въпреки натиска и европейските процеси не налага санкции на Русия. "Ще го оценим", заяви тогавашният премиер на Русия.

Досега ЕАЭС е подписал споразумения за свободна търговия с Виетнам, Иран и Сингапур, а преговорите с Египет и Израел са в ход. /БГНЕС