Какво пише в споразуменията, подписани от Косово и Сърбия във Вашингтон

Сръбският в. „Данас“ информира, че във Вашингтон сръбския президент Александър Вучич е подписал документ за нормализирането на икономическите отношения с Косово, подобен е подписан от косовския премиер Авдулах Хоти, докато американският президент Доналд Тръмп е подписал писмо за подкрепа към всяка страна.

Всеки от документите е подписан едностранно, т.е. няма повече от един подпис.

В началото е записано, че изпълнението на споразумението за магистрала Белград-Прищина, което е подписано през февруари 2020 г. и което предвижда установяване на железопътен трафик, ще продължи.

Според съобщенията и двете страни ще отворят и експлоатират съвместния граничен пункт Мердаре.

Сщо така двете страни ще влязат в мини-Шенген, който бе стартиран от Сърбия, Албания и Северна Македония през октомври 2019 г.

Документите предвиждат, че Сърбия и Косово взаимно ще признават професионални дипломи и сертификати и че ще забранят използването на 5G устройства, доставяни от ненадеждни доставчици в техните комуникационни мрежи.

Документите също така споменават контрола на пътниците във въздушния трафик и взаимния обмен на информация.

И двете страни се ангажират да защитават религиозната свобода и да ускорят усилията за намиране и идентифициране на изчезнали лица.

Документите задължават Сърбия и Косово да обявят „Хизбула“ за терористична организация като цяло.

Документът, подписан от министър-председателя на Косово, в края има отбелязано, че трябва да приеме едногодишен мораториум, който спира заявленията за членство в международни организации, но също така и точка за взаимно признаване на Косово и Израел.

В края на документа, подписан от Вучич, се посочва, че Сърбия ще спре кампанията за оттегляне на признаването на Косово, но също така че ще отвори офис в Йерусалим до 20 септември и ще премести посолството си в Йерусалим до 21 юли 2021 г.

Освен тези два документа, подписани от всеки от представителите на Сърбия и Косово, президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа само две писма за подкрепа - едно до Сърбия, едно до Косово.

В писмата се посочва, че САЩ насърчават продължаването на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, но също така и нормализирането на отношенията с Израел.

Също така се подчертава, че това е историческа дипломатическа стъпка, която ще осигури мир и стабилност на Балканите в дългосрочен план./БГНЕС