Какво ще прави Ангела Меркел след изборите

Любимите ястия на Ангела Меркел, които тя с удоволствие готви сама, са картофена супа и сливов пай. И двете традиционно се сервират в Германия през есента, но явно Меркел няма да има време да стои на печката през следващите месеци. 26 септември - денят на парламентарните избори в Германия - няма да е последният ден от кариерата на Меркел като федерален канцлер.

Тя ще остане на поста на ръководител на правителството до формирането на нов кабинет. "Отнасям се към работата си с пълна отговорност. И това няма да се промени до последния ден от мандата ми като канцлер", каза наскоро Меркел.

През последните десетилетия новите канцлери и министрите на кабинета полагаха клетва средно пет до шест седмици след изборите. Но, например, през 2017 г. бяха необходими пет месеца и половина за сформиране на нова управляваща коалиция. Така че може да се окаже, че Ангела Меркел може да отнеме титлата за политическо дълголетие от своя политически ментор Хелмут Кол, който и до днес е най-дълго управлявалият канцлер на Федерална република Германия. Мандатът му приключи през 1998 г., 5870 дни след встъпването му в длъжност през 1982 г. За да счупи този рекорд, Меркел ще трябва да се оттегли от поста не по-рано от 17 декември 2021 г.

По време на посещение във Вашингтон през юли 2021 г. Ангела Меркел беше попитана как си представя пенсионирането си. Обикновено тя отговаряше уклончиво на този въпрос, но този път даде да се разбере, че първоначално иска да си почине и да не приема никакви покани. На първо място, тя ще трябва да осъзнае, че предишните й задачи „сега се изпълняват от някой друг“, призна Меркел. Но тя добави: „Сигурна съм, че ще ми хареса“.

В свободното си време тя ще мисли за това, което „наистина ме интересува“, каза Меркел - в края на краищата през последните 16 години тя не е имала много време за това. „След това може да се опитам да прочета нещо, тогава очите ми ще започнат да се затварят от умора и ще поспивам малко, добре, а след това ще видим какво ще се случи по-нататък“, сподели с усмивка германският канцлер.

На 17 юли Ангела Меркел навърши 67 години. Във финансово отношение тя няма за какво да се притеснява. В момента тя печели 25 000 евро на месец като германски канцлер. Освен това има право на малко над 10 хиляди евро като член на Бундестага. Когато Меркел спре да работи, през следващите три месеца тя ще получава заплатата си изцяло, а след това, за максимум 21 месеца, - 50 процента от тази сума като финансови плащания за преходния период.

Правото на пенсия, процедурата за нейното назначаване и изчисляване са регламентирани от закона в Германия. При изчисляване на пенсията на Ангела Меркел ще се вземе предвид нейния стаж като канцлер, министър и депутат в Бундестага. Пенсията на Меркел за работата й в парламента ще се начислява в съответствие със Закона за депутатите от Бундестага, а за работа в правителството - съгласно Закона за федералните министри от 1953 г.

Размерът на пенсията на Меркел ще бъде много значителен и поради факта, че тя е била на държавна служба в продължение на много години: съгласно параграф 20 от Закона за депутатите от Бундестага, например, тя има право на максимална пенсия от 65 процент от заплатата й, тъй като опитът й в парламента е без малко 31 години. Освен това федералните канцлери имат право на 27,74 процента от предишната си заплата след минимум четири години на поста. С всяка следваща година размерът на пенсионното обезщетение се увеличава с 2,39167 % до максимум 71,75 %.

В резултат на това Ангела Меркел може да разчита на пенсия от около 15 хиляди евро на месец. Тя също така запазва доживотно право на бодигард и служебна кола с шофьор. Освен това Меркел, както и останалите ръководители на германското правителство и президенти, ще запази офис в сградата на Бундестага в Берлин и малък персонал от офис мениджър, двама помощници и секретар.

Бившите държавни служители са задължени по закон да пазят тайни. Но дори и да не им е позволено да говорят много, те са много популярни в света на бизнеса благодарение на огромните си политически връзки. Някои от предшествениците на Ангела Меркел като канцлери влязоха в бизнеса след тяхната оставка. Хелмут Шмит става един от издателите на „Ди Цайт“ през 1982 г. и е много популярен лектор. През 2012 г. в интервю той призна: „Имам правило: за по-малко от 15 хиляди долара не изнасям доклади“.

Бившите канцлери Хелмут Кол и Герхард Шрьодер превърнаха своя политически капитал и слава в пари дори по-успешно от Шмит. И така, Кол основава политическа и стратегическа консултантска компания, благодарение на която прави много добри пари като лобист и консултант.

Шрьодер пък само няколко месеца след напускането на канцлерството оглави Надзорния съвет, а след това и Комитета на акционерите на дъщерното дружество на Газпром Nord Stream AG, оператора на проекта "Северен поток 2". Шрьодер лобира за изграждането на този газопровод още когато е канцлер.

И така, какво иска Меркел след пенсиониране - да получи нова работа или почетен пост? Досега тя никога не е отговорила на този въпрос. Според канцлера сега тя няма време дори да мисли за това - работата като канцлер отнема цялото й време. „Все още не е моментът да се занимаваме с този въпрос, но ще дойде ден и той ще дойде“, уверява Меркел накратко.

Едно е сигурно - тя ще остане в Берлин в близко бъдеще. Съпругът на Ангела Меркел, квантовият химик Йоахим Зауер, почетен професор в университета Хумболт, наскоро поднови своя договор до 2022 г. /Дойче Веле