Какво трябва да знаете преди изборите в Швеция?

В неделя ще се проведат местни и парламентарни избори в Швеция.

Ранното гласуване започна на 24 август, така че много хора вече ще са гласували. Ето някои основни неща, които трябва да знаете за вота.

Министър-председателят Магдалена Андерсон се бори да запази левоцентристките си социалдемократи начело на лява коалиция, но е изправена пред силно предизвикателство от десницата.

Швеция е известна със социалното подпомагане, и Андерсон би искала да запази това и да отмени някои от пазарно ориентираните промени, извършени от предишно правителство.

Нейната партия смята, че държавните субсидии за частните училища, водят до по-голямо неравенство.

Някога могъщите социалдемократи са на власт от 2014 г. насам. Но популярността на партията спадна в сравнение с нейния разцвет през ХХ век, тя е принудена да ръководи по-слабо правителство, което разчита повече на други партии за приемането на закони. Това доведе до политическа нестабилност през последните осем години.

Изборите са невъзможни за прогнозиране, защото блоковете стават все по-поляризирани.

Съществуват два основни блока с четири леви и четири десни партии. Проучванията на общественото мнение преди изборите показаха, че двата блока са почти на равно, а резултатът е невъзможно да се предвиди.

Според шведското законодателство съставянето на правителство се пада на партията, която спечели най-много места. Социологическите проучвания показват, че това вероятно ще бъде партията на Андерсон, като в този случай тя първа ще трябва да се опита да състави коалиционно правителство.

Но ако левицата като цяло има слаби резултати, тя може да не успее да сформира коалиция. В такъв случай щафетата ще бъде предадена на втората по големина партия.

На последните избори през 2018 г. „Умерените“, ръководени от Улф Кристерсон, дясноцентристка партия, спечелиха второто място. Консервативната партия насърчава пазарната икономика, по-ниските данъци и по-малката роля на правителството в страна с щедра социална държава, подкрепяна от високи данъци.

Но подобно на социалдемократите и на много други основни партии в Европа, „Умерените“ също отбелязват спад в популярността заради популистки партии.

"Шведските демократи", популистка дясна партия, която заема твърда позиция по отношение на имиграцията и престъпността, за пръв път влезе в парламента през 2010 г. и оттогава непрекъснато расте.

През 2018 г. партията спечели 13% от гласовете, превръщайки се в третата по големина сила в парламента. Проучванията показват, че в неделя тя вероятно ще подобри резултатите си.

Някои шведи описват партията като "тръмпистка" и се чувстват отблъснати от факта, че е основана от крайнодесни екстремисти.

Партията се оглавява от Джими Акесон, 43-годишен бивш уеб дизайнер, който е движещата сила в опитите за умерен имидж на партията.

Имиграцията е основен поляризиращ фактор

Партията обаче явно се е вкопчила в социалните настроения. Успехът ѝ може да се измери и с факта, че други партии се доближават до позициите ѝ. Много шведи смятат, че държавата не може да продължи с щедрата си политика относно бежанците.

Това кара други консервативни партии да са по-склонни да работят с „Шведските демократи“.

Докато други партии, които са повече в центъра се присъединиха към левия блок, защото бяха отблъснати от по-крайните възгледи на „демократите“.

Андерсон стана първата жена министър-председател на Швеция преди по-малко от година, което изглежда странно за държава, която е пример за равенството между половете.

"Наистина се гордея", каза Улрика Хунк, 39-годишна жена, която гласува предсрочно в Стокхолм в петък вечерта, като заяви, че е било необходимо "твърде много време", за да се случи това.

Социологическите проучвания показват, че партията на Андерсон е особено популярна сред жените, а мъжете са склонни да гласуват по-консервативно. /БГНЕС