Калейн е аут от Световното първенство по художествена гимнастика

Една от надеждите ни и фаворитка за световна титла Боряна Калейн отпадна от първенството на планетата в столичната зала „Арена Армеец“. Това съобщи ексклузивно на страницата на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева.

Боряна Калейн.

Калейн е направила две отлични тренировки вчера, но е почувствала неразположение и гадене след първата. Вечерта тя е вдигнала висока температура – 39.4 градуса, като според Раева става вероятно въпрос за вирусна инфекция. Лекарите са посъветвали щаба ни и Калейн да не участва в надпреварата при това си състояние. По този начин България отпадна от отборната надпревара в индивидуалното, тъй като е изпуснала срока за евентуално заместване на Калейн с друга гимнастичка.

Пълен текст на изявлението на Раева:

Здравейте на всички многобройни наши фенове. Наистина имам много неприятната възможност да ви съобщя, че една от най-големите фаворитки за спечелването на световната титла – Боряна Калейн, няма да вземе участие. Това, което мога да кажа, е, че е в болница с много висока температура – 39.4. Безкрайно съжалявам, по всяка вероятност има някаква вирусна инфекция, все още не знаем подробности. Докторът на отбора д-р Добрев и д-р Сиракова, която отговаря за цялото световно първенство от ФИГ, са категорични, че тя не може да вземе участие на Световното първенство. И личната й треньорка Марияна Памукова, и Бранимира Маркова, и аз сме на мнение, че тя беше в една блестяща форма. Много добра, направи вчера две прекрасни тренировки. Преди първата тренировка е почувствала леко неразположение и гадене – няма световно първенство, нито спорт, който да е по-важен от здравето на един състезател. Безкрайно много съжалявам, че трябва да споделя тази лоша новина. Да пожелаем успех на Стилияна Николова – при тази ситуация България отпада от отборната надпревара, защото можем да заменим Боряна Калейн 24 часа преди часа на състезанието, което означава, че е трябвало да го направим сутринта. Нека пожелаем на българския ансамбъл, на Стилияна Николова, има и други квалификации, ще се борим за квотите, ще дадем всичко от себе си, пък каквото стане“.

България ще бъде представена от Стилияна Николова, която съвсем скоро започва участието си в квалификациите на обръч и топка в поток D, както и от родния ансамбъл в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Радина Томова. /БГНЕС