Калейн се класира за финала на многобоя в Токио, Тасева отпадна

Българската гимнастичка Боряна Калейн ще се бори за медал в многобоя на олимпийския турнир по художествена гимнастика, след като преодоля днешната квалификация. Другата ни участничка в индивидуалното в Токио Катрин Тасева остана извън челната десетка и приключи с участието си на Олимпиадата.

Боряна Калейн

Калейн събра резултат 95.650 след изиграването на четирите си съчетания (24.100 на обръч, 25.800 на топка, 26.600 на бухалки и 19.150 на лента), което ѝ отреди осмо място в квалификацията. Тасева бе на позиция за финал след първите три завъртания, но допусна грешки при изпълнението си с лента, където получи оценка 17.650 за сбор от 91.100. По този начин тя завърши на 14-та позиция и не успя да се класира за финала. Това бе последното състезание в кариерата на Катрин Тасева.

"Беше доста тежко състезание, защото продължи целият ден. Пожелавам си утре да играя по-уверено и по-спокойно. Да, допуснах доста глупави грешки, основно на обръч и лента. Имам още какво да покажа на този етап. Беше доста дълго състезание, на моменти губех концентрация“, сподели Калейн пред БНТ, след края на квалификацията.

"Това беше последното ми състезание, вероятно е било и последният ми тренировъчен ден“, сподели със сълзи на очи Катрин Тасева пред БНТ. "Имам известни планове за близкото бъдеще. Равносметката горе-долу съм си я направила. Много неща постигнах, самият факт, че съм тук, че две гимнастички сме на Олимпиада, е голям успех. На последните две Олимпиади бяха по една. Постигнахме доста, но за жалост не се получиха нещата както исках. Имам по-специални моменти, които ще запомня в своята кариера. Нашият ансамбъл стартира утре, силно се надяваме и им стискаме палци. Много се радвам от самото начало следим всички българи, подкрепям ги и искам да поздравя всички медалисти до този момент. Гледахме и се вълнувахме много. Прекрасни емоции", допълни тя.

Очаквано най-силно в квалификацията се представиха представителките на Руския олимпийски комитет Дина Аверина (106.300) и Арина Аверина (106.175), а за утрешния финал се класираха още Линой Ашрам и Никол Зеликман (Израел), Алина Харнаско и Анастасия Салос (Беларус), Виктория Оноприенко и Кристина Похранична (Украйна), както и японката Сумире Кита италианката Милена Балдасари.

Финалът в индивидуалния многобой е в събота, 7 август, от 9:20 часа българско време. Преди това от 5:00 часа започва квалификацията в многобоя за ансамблите, където ще бъдем представени от българския ансамбъл по художествена гимнастика. /БГНЕС