Калин Калинов: Брейкърите ни имат шанс за Олимпиадата в Париж

„Имаме много голям шанс за Олимпиадата в Париж, на базата на това, че ние добре си подложихме основата на национално ниво. С турнирите, които провеждаме, вдигаме нивото на състезателите. Те имат готовност през цялата година и активно да се занимават, за да имат възможност да се представят на по-високо ниво, на турнири с по-висок ранг”.

Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Българската асоциация по брейк денс Калин Калинов.

В края на миналата година брейкът официално стана част от олимпийското семейство, което увеличава интересът към този спорт. „В политиката на Международния олимпийски комитет е заложено брейкът да заеме доста голямо пространство в публичните изяви”, обясни Калин.

Българската федерация е развивала активни дейности през годината, а отскоро също е член на Българския олимпийски комитет.

„Доста активно. Случиха се пет събития, навързани в спортния календар на Българската брейк федерация, които вече вървят в своя край. Предстои ни държавното първенство на края на всички турнири, където ще излъчим националните шампиони, представящи страната ни на Световното първенство по брейк тази година в Париж“, посочи още Калин.

„Слава Богу разрастваме се. В момента сме единадесет клуба, до края на годината очакваме да станем около петнадесет. Ние сме добър пример в световен мащаб, тъй като нямаме световна брейк федерация. Смятам, че силна и работа на местно ниво и добра посока, ще даде резултат и на международно ниво“, посочи той за развитието на федерацията.

Той е категоричен, че след малък спад интересът към брейк денса като спорт отново се възражда и набира все по-голяма популярност сред младите хора в България.

„Да вярват в себе си и в мечтите си, човек винаги трябва да се води към някаква цел“, мотивира Калин и всички младежи, които са се отдали на тази страст. /БГНЕС