Калин Стоянов: Изказването на Марк Рюте е директен отговор, че ветото за Шенген ще бъде свалено

Изказването на Марк Рюте за мен е директен отговор, че са готови да свалят ветото и България да бъде приета в Шенгенското пространство. Това коментира вътрешният министър Калин Стоянов във връзка с изказването на премиера на Нидерландия, който в четвъртък каза, че очаква обективна оценка за България от Европейската комисия, но без "захаросване на истината".

Стоянов уточни, че всички знаем, че ЕК твърдо ни подкрепя да влезем в Шенген до края на тази година.

"Много е важно, че миналата седмица именно ЕК изнесе поредния доклад, в който даде много висока оценка и положителен напредък на България и Румъния по отношение на изпълнение на пилотните проекти, които са свързани с въвеждането на бързите процедури за предоставяне на убежище и връщането на незаконно пристигналите в ЕС мигранти. Този доклад красноречиво говори, че ЕК е за приемането на България в Шенген. Ако Рюте удържи на своята дума и че ще се позове на тяхното решение, това означава, че те би следвало да свалят ветото за България”, коментира вътрешният министър.

В четвъртък премиерът на Нидерландия заяви: „За България трябва да бъдем строги, но честни. Страната може да се присъедини към Шенген, ако изпълнява всички изисквания“.

Вътрешният министър Стоянов съобщи още, че от началото на тази година са предотвратени около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница.

"МВР като институция си е свършило работа, остава българското правителство и ЕС да направят всичко възможно и да накарат Австрия да спазва договорните отношения в ЕС", коментира още той. /БГНЕС