Kalush Orchestra продаде приза си от "Евровизия" и дари 900 000 долара на армията

Украинската група Kalush Orchestra е продала кристалния микрофон, който получи за победата си на песенния конкурс "Евровизия" през 2022 г., на благотворителен търг за 900 000 долара. Според публикация в акаунта на групата в Instagram, купувачът е бил криптовалутната борса WhiteBit.

"Благодарни сме на всеки един от вас, който дари средства за този търг и сме особено благодарни на екипа на [борсата] WhiteBit, който купи наградата за 900 хил. долара и от този момент нататък е законният му собственик", се казва в изявлението.

Един от организаторите на търга е украинският телевизионен водещ Сергий Притула, който е ръководител на благотворителната фондация "Сергий Притула", която оказва помощ на украинските военни. След търга Притула съобщи на страницата си в Instagram, че парите, получени от продажбата на наградата, ще бъдат използвани за закупуване на безпилотни самолети PD-2 за украинската армия.

На 66-ия конкурс за песен на Евровизия, проведен в Торино, Италия, украинската хип-хоп група Kalush Orchestra печели с песента си Stefania. На второ място се класира Великобритания, а на трето - Испания./БГНЕС