Камала Харис: Може да съм първата жена в тази роля, но няма да бъда последната

Кандидатът на Демократическата партия за вицепрезидент на САЩ Камала Харис отпразнува избора си за първата жена, достигнала до Белия дом в историята на страната и обеща да премахне бариерите, така че други жени да могат да достигнат тази позиция, съобщава „Дойче Веле“.

В емоционална реч за победа във Уилмингтън, Делауеър, Харис благодари на американците, че гласуваха за „надежда, единство, благоприличие, наука и истина“, за да въведат „нов ден“ в страната. "Може да съм първата жена в тази роля, но няма да бъда последната. Защото всяко малко момиченце, което ни гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите", каза Харис. Облечена в бяло, подобно на суфражетките, в година, когато се отбелязва стогодишнината от правото на жените да гласуват в САЩ, Харис увери, че нямаше да стигне до мястото, където е, ако не бяха тези активистки и милионите американки, участвали в изборите тази година. Поклон пред жените от американската история! Тя също така уважи "поколения жени, чернокожи, азиатски, бели, латиноамерикански и индиански жени през цялата история, които проправиха пътя за тази вечер." „Жени, които са се борили и са се жертвали толкова много за равенство, свобода и справедливост за всички, включително чернокожите жени, които често се пренебрегват, но се оказват гръбнакът на нашата демокрация“. Харис имаше послание към всяко дете в страната, независимо от пола: „Мечтайте с амбиция, водете с убеждение и смейте да гледате на себе си по начин, по който другите не са ви виждали, просто защото никога не са го виждали преди“. Все още сенаторът от Калифорния изнесе речта си непосредствено преди изявата на Джо Байдън - новоизбрания президент, според прогнозите на големите американски медии, и му благодари, че е "имал дързостта" да "избере жена за свой вицепрезидент".

"Ще се опитам да бъда вицепрезидент, който Джо Байдън беше за президента Обама: лоялен, честен и подготвен, събуждащ се всеки ден, мислейки за вас и вашите семейства", гарантира тя. Харис обеща да работи "за спасяване на животи и победа на пандемията", за възстановяване на икономиката и борба с климатичната криза и за "изкореняване на системния расизъм в правосъдната система и обществото", след вълната от протести тази година в Америка. Изказването й започна с цитат на лидера на движението за граждански права Джон Луис, който почина тази година: „Демокрацията не е държава, а акт“, и тя я използва, за да разсъждава върху „борбата и жертвата“, за да защити тази форма на управление. / БГНЕС Вашингтон / САЩ