Камала Харис: Израелска атака срещу Рафах ще бъде огромна грешка

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че всяка атака на Израел срещу Рафах, въпреки всички предупреждения, ще бъде "огромна грешка".


"В многобройни разговори и по всякакъв начин бяхме категорични, че всяка голяма военна операция в Рафах ще бъде огромна грешка", заяви Харис пред ABC News.

"Нека ви кажа нещо: проучих картите. Тези хора няма къде да отидат", каза Харис.

На въпрос за възможността САЩ да предприемат действия в отговор на израелската атака срещу Рафах, Харис заяви, че "ще го направят стъпка по стъпка", но подчерта, че нито една опция не е изключена.

По отношение на това дали израелският министър-председател Бенямин Нетаняху възпрепятства мира, Харис заяви: "Ще продължим да преследваме приоритетите си по отношение на Газа."

Харис се противопостави на убийството на невинни палестинци, като потвърди правото на израелци и палестинци да живеят в "еднаква сигурност и достойнство".

Повече от 32 200 палестинци са убити при израелската офанзива и над 74 500 са ранени в условията на масови разрушения и недостиг на стоки от първа необходимост.

Израелската война принуди 85 % от населението на Газа да се изсели вътре в страната на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, а 60 % от инфраструктурата на анклава беше разрушена., сочат данните на ООН./БГНЕС