Камала Харис обяви, че ще се кандидатира на изборите през 2024 г.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви в сряда, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат заедно с президента Джо Байдън на изборите през 2024 г. Тя отговаряше на въпроси на репортери в самолета на път към щата Калифорния.

"Президентът [Байдън] възнамерява да се кандидатира и ако го направи, аз ще бъда негов партньор. Ще работим заедно", цитира думите ѝ пресцентърът на Белия дом.

По-рано в. "Вашингтон пост" съобщи, позовавайки се на свои източници, че съветниците на 79-годишния Байдън проучват възможността да обявят официалното начало на кампанията за преизбирането на демократа за държавен глава през пролетта на следващата година. Въпреки това, подчертава вестникът, обкръжението на американския лидер не може да се отърве от опасенията в Демократическата партия относно готовността му за нова предизборна кампания. Ако сегашният лидер на САЩ бъде преизбран, до края на втория си мандат той ще навърши 86 години.

В Демократическата партия цари загриженост относно способността на Байдън да се представи енергично на следващите избори, особено след като последната предизборна кампания до голяма степен беше проведена дистанционно в условията на ковид пандемията, отбелязва вестникът. Освен това много съпартийци критикуват Харис за действията ѝ като вицепрезидент. Междувременно The New York Times съобщи, че Харис е "раздразнена от въпросите [на съпартийци и медии] за намерението ѝ да се кандидатира за преизбиране през 2024 г.".

Според Fox News, политиките на Байдън и Харис "са се провалили с гръм и трясък". "Ако погледнете управлението на Байдън и за секунда си затворите очите за възрастта, ще видите, че той се провали катастрофално във всичко, което е направил, от реваксинацията [срещу COVID-19] до неуспешното изтегляне от Афганистан и факта, че допусна вълната на щама Омикрон - ние просто нямахме тестове. Искам да кажа, че всичко продължава: недостигът на бебешки храни, проблемите във веригата за доставки. Единственият човек, който може да свързва думи в изречение по-добре от него, е Камала Харис. Така че никой от тях няма да бъде основният кандидат [на Демократическата партия]", смята журналистката от медиятаа Никол Сафир. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ