Камала Харис призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призова на 3 март всички страни да приемат предложеното шестседмично споразумение за прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас, като същевременно разкритикува Израел за недостатъчните доставки на помощи в Газа.


"Като се има предвид огромният мащаб на страданията в Газа, трябва да има незабавно прекратяване на огъня поне за следващите шест седмици, което в момента е на масата", заяви Харис по време на реч в Селма, Алабама.

В събота високопоставен американски служител заяви, че Израел като цяло е приел сделката, която предвижда шестседмично прекратяване на военните действия, ако Хамас се съгласи да освободи най-уязвимите заложници, които държи.

"Така заложниците ще бъдат освободени, а помощта ще бъде доставена в значителен размер", заяви Харис, призовавайки "Хамас" да приеме сделката.

"Хамас твърди, че иска прекратяване на огъня. На масата има сделка. И както казахме, "Хамас" трябва да се съгласи с тази сделка".

Тя отправи и най-острата досега критика към Израел от страна на високопоставен американски служител, като призова правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху да предприеме стъпки за увеличаване на помощта за Газа.

"Израелското правителство трябва да направи повече, за да увеличи значително потока от помощи. Без извинения", заяви Харис.

Тя добави, че Израел "трябва да отвори нови гранични пунктове" и "не трябва да налага никакви ненужни ограничения върху доставката на помощи".

Харис направи изказването си в подножието на моста "Едмънд Петтус", където на 7 март 1965 г. полицията насилствено потушава шествие на стотици мирни активисти.

Събитието, известно като "Кървавата неделя", допълнително катализира подкрепата за правата на чернокожите и спомага за приемането няколко месеца по-късно на Закона за избирателните права - федерален закон, забраняващ расовата дискриминация при гласуването./БГНЕС