Камала Харис започва едноседмично пътуване в Африка

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се отправя на едноседмично пътуване в Африка, предаде АА.

Служители на американската администрация заявиха, че то е "ориентирано към бъдеща" експедиция за задълбочаване на отношенията и представяне на Африка като място за инвестиции.

Високопоставени служители от администрацията заявиха, че Харис ще се основава на забележките, направени на срещата на върха, където тя изтъкна ангажиментите на САЩ да инвестират в иновации и творчество на целия континент. Президентът Джо Байдън ще подпише указ за създаване на Консултативен съвет на президента по въпросите на ангажираността на африканската диаспора, чиято цел е да предоставя съвети и препоръки за това как да се укрепят отношенията между Африка и САЩ.

"Отивам в Африка главно за да разговарям с африканските лидери за това какво сме готови да направим ние като Съединени щати, за да имаме своята роля в инвестирането в бъдещето на този континент", заяви Харис.

"Вицепрезидентът посещава три държави, в които правителството инвестира в демокрации, и то конкретно в момент, в който знаем, че има глобална демократична рецесия", заяви високопоставен служител на администрацията.

Тя ще посети Гана, Танзания и Замбия, където ще проведе срещи с високопоставени лидери. Наред с други въпроси ще се съсредоточи върху икономическото развитие, изменението на климата и продоволствената сигурност.

Планирано е тя да пристигне днес в столицата на Гана Акра.

Експертите твърдят, че Харис ще трябва да предаде искреността на САЩ за дългосрочния им ангажимент към региона, а предишните ѝ обещания, че Вашингтон ще бъде "по-добър партньор" от Китай за икономическа стабилност, все още звучат актуално.

Харис ще види един от най-ярките примери за влиянието на Китай, когато кацне в Замбия на новоремонтираното международно летище "Кенет Каунда" в Лусака, финансирано и проектирано с китайски средства.

Кортежът на вицепрезидента вероятно ще се движи по пътища, които също са финансирани с китайски заеми.

Пътуването на вицепрезидентката е последното от официалните лица на САЩ, които планират да посетят или са посетили Африка.

Първата дама на САЩ Джил Байдън се завърна от пътуването си до Африка миналия месец. Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд посети Африка по-рано тази година.

Държавният секретар Антъни Блинкен пътува до Етиопия и Нигер миналата седмица, а президентът на САЩ се очаква да посети континента по-късно през 2023 г. /БГНЕС