Конгресът преодоля ветото на Тръмп върху бюджета за отбраната

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ отново одобри проектобюджета за отбрана за финансовата 2021 година в размер на 740 милиарда долара (стартирал на 1 октомври), преодолявайки ветото на президента Доналд Тръмп. Срещата беше излъчена в понеделник на уебсайта на долната камара на американския законодателен орган, съобщава ТАСС.

Необходимият брой конгресмени, необходими за преодоляване на вето на Тръмп, подкрепи бюджета за отбрана

Сенатът на Конгреса ще заседава на 29 декември, за да приеме този документ, който предвижда санкции срещу Русия по проектите за газопровод „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Шефът на Белия дом блокира законопроекта на 23 декември. „Документът не включва важни разпоредби за националната сигурност, съдържа точки, които обиждат нашите ветерани и военна история, противоречи на усилията на администрацията да осигури приоритети на САЩ в областта на националната сигурност и външната политика“, се отбелязва в известието на президента до Камарата на представителите, разпространено по това време. „Това е подаръкКитай и Русия ".

Проектът предвижда отпускане на 635,5 млрд. долара за основни нужди на Пентагона, 26,6 млрд. долара за изпълнение на програми в областта на националната сигурност чрез Министерството на енергетиката и 69 млрд. долара за операции в чужбина. През финансовата 2020 г. бюджетът е бил 738 млрд. долара, а през 2019 г. - 716 милиарда долара

Президентът разкритикува проекта за липсата на клауза за отмяна на раздел 230 от Закона за комуникационната етика от 1996 г., който защитава технологичните компании от правни действия за публикуване, изтриване или модериране на генерирано от потребителите съдържание.

Друга важна причина за блокирането на документа са разпоредбите за задължителното преименуване на военни съоръжения, кръстени на лидерите на Конфедеративните щати на Америка по време на Гражданската война в Америка (1861-1865), и отричане от всякакви други символи на робовладелския Юг. Тръмп също не беше доволен от точките, свързани с ограниченията за намаляване броя на американските войски в Афганистан, Република Корея и Германия.

Законопроектът включва разширяване на санкциите по газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". Съдържа разпоредби, които допълват европейския Закон за енергийната сигурност от 2019 г. с подраздел за изясняване и разширяване на едностранните ограничения върху строителните проекти на магистрали. Освен това има ограничения срещу Турция за закупуване на руски зенитно-ракетни системи С-400.

Текстът на законопроекта се отнася до предоставянето на 250 милиона долара на Украйна (срещу 300 милиона долара година по-рано) „като част от инициативата за съдействие за сигурност, която ще отиде за подкрепа и помощ на украинските въоръжени сили“. Проектът също така споменава необходимостта от въвеждане на свръхзвукови технологии в рамките на три години. В същото време депутатите увеличават бюджета на Агенцията за противоракетна отбрана със 130 милиона долара. Тези средства, както съобщава вестник „Defense News“, ще бъдат използвани за създаване на ново съзвездие от спътници, проследяващи свръхзвуково оръжие.

Има клауза за Договора за отворено небе: Пентагонът и Държавният департамент трябва да изготвят доклад за това как да компенсират информацията, предоставена на Вашингтон, преди да се оттеглят от споразумението./ БГНЕС