Камарата на представителите на САЩ прие закона за бюджета

Камарата на представителите на САЩ прие компромисен закон, който финансира федералното правителство и предотвратява ново спиране на работата му, съобщи АФП.

Документът беше гласуван с 300 срещу 128 гласа от контролираната от Демократите Камара и веднага след вота беше изпратен за подпис от президента Доналд Тръмп, тъй като крайният срок на настоящото временно финансиране изтича в петък в полунощ.

В документа е отпусната сума за строеж на малка стена в определени райони по границата на САЩ с Мексико, но не и поисканите от държавния глава 5.7 милиарда долара за голямо съоръжение.

Няколко часа по-рано, документът за финансирането на федералното правителство беше гласуван с мнозинство и от Сената.

Белият дом обяви, че Тръмп ще подпише закона, но ще се опита да използва правомощията си като президент, за да се сдобие с парите за стената, като обяви извънредно положение. Той ще направи обръщение от Белия дом в петък в 17.00 часа българско време.

Доналд Тръмп

Но обявяването на извънредно положение открива нов фронт за конфронтация и създава някои от най-големите правни рискове за мандата на президента, пише АФП.

Лидерът на Камарата на представителите Демократът Нанси Пелоси, заяви, че членовете на нейната група са "преглеждали възможностите" за това как да реагират на евентуален подобен ход от страна на Тръмп.

Нанси Пелоси

"Обявяването на национално извънредно положение ще бъде беззаконен акт, груба злоупотреба с властта на президентството и отчаян опит да се отвлече вниманието от факта, че президентът Тръмп наруши основното си обещание - Мексико да плати за стената," заявиха Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер в изявление.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл заяви, че подкрепя президента, но няколко други сенатори от лагера на Републиканците изразиха дълбоки резерви.

"Имам опасения относно прецедента, който би могъл да се създаде с използването на спешни действия за повторно набиране на средства", заяви в изявление сенаторът-ветеран Чак Грасли.

Сенатор Сюзън Колинс пък подчерта, че "би било грешка от страна на президента" да обяви извънредно положение, защото това ще "подкопае" важната роля на законодателите“. /БГНЕС