Камелия Нейкова пое отговорността ЦИК да се справи с изборите

Поемам отговорността Централната избирателна комисия да се справи с предстоящите предсрочни парламентарни избори, включително като приложи новите изменения на Изборния кодекс такива, каквито законодателят ги е приел. Това каза новоизбраният член на ЦИК Камелия Нейкова, която беше предложена от „Има такъв народ“, предаде репортер на БГНЕС.

В отговор на въпрос на БГНЕС Нейкова каза, че е привърженик на машинното гласуване и поясни, че през 2009 г е участвала в експеримент по тестване на машина.

„Смятам, че новите технологии трябва да бъдат използвани максимално. Машинното гласуване е лесно, бързо. Логично аз гласувах за около 30 сек. Един избирател дори и да не е виждал машина смятам, че ще се справи доста бързо. Машините не позволяват да има недействителни бюлетини, които в предходни избори са отчитани с висок показател“, обясни тя.

По отношение на логистиката на машините в чужбина, Нейкова каза, че ограничението от 35 избирателни секции е отпаднало и поясни,че ще разчита изключително много на взаимодействието с външно министерство, дипломатическите и консулски представителства и Министерския съвет.

„С машини в чужбина ще се гласува в избирателните секции, където има подадени повече от 300 заявления или на предходни избори са гласували повече от 300 избиратели. Тепърва ще установим колко ще бъдат тези секции“, уточни тя.

В отговор на друг въпрос на БГНЕС, Нейкова уточни, че при непредвидено спиране на машинните гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, като за целта всяка секция ще разполага с бюлетини, които съответстват на броя на избирателите по списъка на секцията.

Попитана от БГНЕС дали отново ще се допусне карантинирани да не могат да гласуват както се случи на 4 април, тя каза, че с промяна в Изборния кодекс този проблем е решен.

„Има една новост в Изборния кодекс, която предвижда лицата, които са поставени под карантина или задължителна изолация да могат да гласуват в местата, където е тази карантина или изолацията. Ако моята секция за гласуване е в Русе, но аз съм карантинирана в София, да мога да гласувам в София, защото съм поставено под карантина“, обясни тя и каза, че молба за посещение от мобилна урна ще може да се подава и в самия изборен ден. /БГНЕС