Камен Воденичаров: Трябва да познаваме историята си, да знаем кои сме

Излиза осми сезон на документалната поредица „5 минути София“, чиито нови епизоди този път разказват за образованието в нашата столица. Кратките филмчета, вече утвърдили се с майсторския си разказ, този път ни представят любопитни неща от миналото, свързани първото столично училище – 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", нейният Цариградски архив и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – преди и след Втората световна война.

„Много съм щастлив, благодарение на всички мои колеги, че оживяхме през 2020 г. Благодарение и на подкрепата на програма „Култура“ на Столична община успяхме да реализираме отдавна замислените няколко серии, посветени на образованието“, каза в интервю за БГНЕС Камен Воденичаров, продуцент и режисьор на поредицата.

Първият от петте епизода излиза днес – 12 януари, а през следващите 5 седмици също ще бъде излъчван по един в каналите на поредицата в YouTube и Vbox7.

„Там много интересна и любима ми е темата за баба Неделя – за малките софиянци да кажем, че това не е само площад, а една изключително интелигентна и еродирана жена. Още тогава, в началото на XIX век, тя прави първите девически училища по нашите земи. Първото девическо училище в София също е нейно дело. Така нашите прабаби и прадядовци са отдали нужното и на момичетата в образованието. Нещо, което днес се случва в села в Азия, в Афганистан, Иран. Чак сега девойките, в XXI век, в някои страни тръгват да ги обучават. Нашите предци са се погрижили това да се случи сравнително рано“, разказва още Камен Воденичаров, но без да издава всичко, за да задържи интересна на любителите на историята.

„Обръщаме голямо внимание на създаването на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. В единия епизод разказваме за всичките богатства, които тя има, за много отдели в нея. Там има страхотни карти, невероятно интересни неща, например колекцията от афиши на театрални постановки и филмови премиери. За изследователите има нещо изключително важно – целият български печат, но това е най-малкото. Има ранни славянски ръкописи и много други. Както всичко в новата българска столица, изградено е с дарение. И първото училище е изградено с дарение на Иван Денкоглу, и Националната библиотека е изградена с поредица от дарения на хора“, споделя още той.

Специално внимание е обърнато и на спасения Цариградски архив, съставен от османски документи. “Има спор дали са два или пет вагоните, но дори и до ден днешен една част от документите не са изследвани. Със Жоро Милков – сценаристът на поредицата и с Таня Димова, която направи цялото проучване, се чудихме и се маяхме какви невероятни неща имаме от запазени от османските архиви“, открехва още малко от завесата Камен Воденичаров.

Последните два епизода са посветени на създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, отново с дарения, на неговото развитие и на това, че той винаги е бил в пулса на промените и утвърждаването на демократичността.

„Нашата цел е да провокираме и да създадем интерес у зрителите от всички възрасти, както и да покажем богатството на нашия град. Със сигурност за 5 минути няма да можем да разкажем всички детайли, но можем, ползвайки интересния филмов разказ, 3D анимациите и някои други похвати, поне да събудим интерес“, посочи още продуцентът на поредицата.

Според него най-голямата награда за труда на екипа е фактът, че част от филмчетата влизат в учебната програма на учениците.

„Ние не познаваме много добре историческото си минало. Единственият начин да се разберем с нашите съседи, с нашите комшии и с народите, с които живеем заедно, е да имаме по-голямо познание. Голяма част от нас, включвайки и себе си в тази група, познаваме пропагандната версия на историята. Много зависи кога си учил. Когато съм учил аз, в края на 70-те и през 80-те години, познавам една версия на историята. Сега племенниците ми и хлапетата около мен учат някакви други неща. В някои наши съседни държави всеки си има своя собствена версия на едно и също нещо и то може да е коренно различно от това на съседите. Най-ярко това се вижда с нашите братя и сестри от Северна Македония. Нашата пропаганда и тяхната пропаганда е направила така, че едно и също събитие или една и съща личност да изглежда коренно различна в главите на хората край Вардар или край Струма“, смята още Камен Воденичаров.

Посланието на целия екип, работил по поредицата още от самото начало, е простичко и добре познато у нас – напред, науката е слънце!

„Ние трябва да познаваме историята си, да знаем кои сме, откъде идваме, но и да знаем какъв е кодът да живеем заедно“, категоричен е Камен Воденичаров. /БГНЕС