Камерън Йънг поведе след първия ден на Оупъна

Камерън Йънг поведе след първия ден в юбилейното 150-о издание на Бритиш Оупън на игрище Сейнт Андрюс след страхотно представяне и резултат -8 под пар 64, докато Рори МакИлрой е на два удара от лидера, а Тайгър Уудс изпита сериозни трудности при завръщането си на Олд Корс.

Камерън Йънг води с два удара пред Рори МакИлрой.

Уудс бе решен да играе тази седмица, продължавайки възстановяването си след тежката катастрофа миналата година, но завърши с +6 над пар 78. В сравнение с него, 25-годишният Йънг, който за първи път игра на Сейнт Андрюс с родителите си на 13, направи кръг без нито едно боги и с осем бърдита, след като започна в една от най-ранните групи. 32-ият в световната ранглиста подели третото място на ПГА Чемпиъншип по-рано тази година и сега се постави в силна позиция да бъде претендент за короната през уикенда.

Напрежението вероятно ще дойде от най-близкия преследвач МакИлрой, чийто ден от -6 под пар 66 включваше три поредни бърдита между пета и седма дупки. Северноирландецът, четирикратен шампион в Мейджърите, спечели надпреварата през 2014 и бе спряган за един от основните кандидати за трофея заради силното си представяне напоследък. Той загуби само един удар на пар четворката на 13-а дупка, като резултатът му е равен с откриващия кръг преди осем години, когато триумфира с титлата.

Австралиецът Камерън Смит е трети след 67 в първия ден заедно с шотландеца Робърт Динуиди, който приключи кръга си почти пълна тъмнина. Няколко голфъри бяха на -4, включително световният номер и шампион на Мастърса Скоти Шефлър от САЩ.

Тайгър Уудс изпита сериозни затрудния в откриващия си ден на турнира.

В надпреварата участват и играчи, които се включиха наскоро в новите LIV Голф серии. Сред тях са бившият шампион на Бритиш Оупън Фил Микелсън, Брукс Кепка, Дъстин Джонсън, Серхио Гарсия и Лий Уестууд – Уестууд и Джонсън се насладиха на кръгове от 68. Действащият шампион Колин Морикава направи кръг от 72 за равен пар. Игрището приема турнира за 30-и път, като се очаква рекордна посещаемост за седмицата от 290 000 души. /БГНЕС