Камерън Смит надви Макилрой за титлата от Бритиш Оупън

Австралиецът Камерън Смит грабна първа мейджър титла в кариерата си, след като спечели Бритиш Оупън с невероятно представяне в последния ден от надпреварата. Юбилейното 150-то издание на най-стария голф турнир в света предложи много оспорван и драматичен финал, като любимецът на местната публика в Сейнт Андрюс, Шотландия Рори Макилрой имаше преднина от два удара преди последните девет дупки, но в крайна сметка завърши на трета позиция.

Камерън Смит

28-годишният Смит започна деня с четири удара изоставане от лидерите Макилрой и Виктор Ховланд, но направи един от най-добрите рундове в историята на турнира. Световният номер 6 записа осем бърдита и нито едно боуги, за да завърши с -20, което е най-добрият резултат в историята на легендарното игрище Олд Корс в Сейнт Андрюс. Американецът Камерън Йънг също бе в топ форма и регистрира седем бърдита и един ийгъл на последната 18-та дупка, но и две боугита, които го оставиха на втора позиция в крайното класиране с -19.

Макилрой, който продължава да преследва своята пета мейджър титла, бе солиден и не записа боуги, но пропусна редица завършващи удари и завърши само с две бърдита. По този начин общият му резултат бе -18, която му донесе трето класиране в топ 5 на мейджърите през този сезон. Топ 5 в Сейнт Андрюс допълниха норвежецът Виктор Ховланд и англичанинът Томи Флийтууд с -14.

"Разочарован съм, имах страхотен шанс да спечеля, но не успях. Не мисля, че направих много грешки, но не успях да се възползвам от възможностите си. Най-добрият голфър спечели. Да запишеш 64 удара в последния ден в Сейнт Андрюс е невероятно, свалям му шапка", каза Макилрой, който вече осем години не е печелил мейджър трофей.

С третата си победа през сезон Смит, който изравни рекорда за най-добър резултат в историята на мейджър турнирите (-20), ще се изкачи до трето място в световната ранглиста. Той си осигури и 2,5 милиона долара от наградния фонд. /БГНЕС