Камерън заклейми зловредното влияние на Иран в Червено море

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън нарече действията на Иран "изключително зловредно влияние в региона и в света".

Камерът обеща и засилване на възпиращите мерки срещу Техеран.

Предупреждението на бившия британски министър-председател повтаря обвиненията на Съединените щати, че Иран участва в нападенията срещу търговски кораби от страна на йеменските бунтовници хути, като предоставя безпилотни самолети, ракети и разузнавателни данни.

Камерън, който тази седмица посети региона и обсъди с египетския си колега войната на Израел в Ивицата Газа, както и нестабилната ситуация в Червено море, обвини Техеран, че подпомага различни "пълномощници" там.

"Иран оказва изключително зловредно влияние в региона и в света - в това няма никакво съмнение", каза той пред вестник Sunday Telegraph.

"Хутите, Хизбула, подкрепяните от Иран милиции в Ирак, които всъщност атакуват британски и американски бази и войски. И, разбира се, "Хамас", добави той.

Според Камерът Иран да получи изключително ясно послание, че тази ескалация няма да бъде толерирана.

Британският първи дипломат, който миналия месец се завърна в политиката, след като се оттегли от поста министър-председател след загубата на референдума за Брекзит през 2016 г., заяви, че Лондон ще засили сътрудничеството със съюзниците си по отношение на Техеран.

"Трябва да работим с нашите съюзници, за да създадем наистина силен набор от възпиращи мерки срещу Иран. Нивото на опасност и несигурност в света е на изключително високо ниво в сравнение с предишни години и десетилетия и заплахата от Иран е част от тази картина", подчерта британският външен министър.

Великобритания ще предостави военни кораби за новата инициатива за морска сигурност в Червено море, известна като операция "Пазител на просперитета".

По-рано този месец Обединеното кралство представи и нови санкции, насочени срещу "лицата, вземащи решения в Иран, и тези, които изпълняват неговите поръчки", включително лидера на силите Кудс на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Запитан дали Лондон е готов да наложи и други мерки, Камерън заяви, че тази информация "не е за публична консумация".

Министърът уточни, че иска да изпрати "много ясно предупреждение към хутите и техните ирански поддръжници, че няма да толерираме атаките срещу корабоплаването". /БГНЕС