Камиони и тежки машини бетонират Шофьорския плаж

Строежът попада между две защитени зони - "Алепу" и плажната ивица

Мащабното строителство с тежка механизация продължава на Шофьорския плаж, намиращ се в близост да защитената зона "Алепу", предава репортер на БГНЕС.

Снимките, на които ясно се вижда как се бетонира едно от последните запазени кътчета по Черноморието, предизвикаха вълна от недоволство в обществото. На тях се вижда мащабно строителство, вероятно на многоетажен масивен комплекс, въпреки че изпълнителят на строежа каза в телевизионно интервю, че там ще се появи ваканционно селище, което ще крепи свлачище с тежестта си.

Строежът попада между две защитени зони - "Алепу" и плажната ивица. Не е ясно къде изчезва голям общински имот. Досега в Министерство на околната среда и водите, както и в РИОС Бургас и община Созопол, са внесени няколко жалби от председателя на ПК Екогласност и Федерация на потребителите Емил Георгиев.

БГНЕС припомня, че така нареченият Шофьорски плаж доскоро бе един от последните девствени плажове в близост до лагуната Алепу, част от Защитена местност Ропотамо.

Още през лятото на 2015 година местните се надигнаха срещу кмета Панайот Рейзи, когато бе направен опит да се ограничи достъпа на граждани със затварянето на пътя до плажа. „Наличието в кадастъра на частни имоти по протежението на пътя, както и огромния нов изкоп на плажа от към св. Тома, са ясни сигнали, че в района се предвижда застрояване и бариерата е само начин за ограничаване на обществеността, която да види незаконните действия”, казаха още тогава протестиращите. /БГНЕС