Кампания учи мотористи на безопасно шофиране

За втора година „Софийски мотористи“ и Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ организират информационната кампания „Моето училище за безопасност“, предаде репортер на БГНЕС.

Целта е да се запознаят начинаещите и кандидат-мотористите с основните правила за безопасност на пътя.

„Изключително важно е, че когато искаме, можем да променим събитията. Със сигурност всеки един от нас може да измисли поне 10 начина да се подобри безопасността по пътищата. Но по-важно е не да казваме какво не се случва, а да правим неща, които имат реален ефект“, каза Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“. Събитието е насочено към две от най-важните неща - превенция и и сигурност.

„Категорично подкрепяме такива събития, започваме диалог с мотористите като специфична група. Искаме чрез тях да установим какви са начините да се подобри безопасността“, разказа още председателят. Заедно със „София райдърс“ агенцията ще разработи и раздаде информационни материали.

„Да! Високите скорости са нещо прекрасно, наречете го, ако искате и криза на средната възраст или младежка неразумност, но нека да се прави на безопасни места, а не на обществените пътища, и да създаваме опасност за всички останали.

На въпрос на БГНЕС Крумова отговори, че изключително сериозен е проблемът със статистиката по отношение на мотористите. На европейско ниво 15% от загиналите са мотористи. Още по притеснително е, че близо ¼ от тези хора са млади хора под 25-годишна възраст.

В България този сезон започва с много черна статистика и се надявам със събития като това, за да се подобри ситуацията и разбирането, съобщи Крумова и допълни, че санкциите са решение, ако се събират ефективно, а размерът им не е толкова от значение. „Ако всеки ден ви се събират по 50 лева и това би било ефективна санкция“, убеден е председателят на агенцията.

Георги Янчев от сдружение „Софийски мотористи“ уточни, че целта на кампанията е да се разясни как да се кара в градски условия, и как участници, които искат да подобрят техниката си на каране, да го направят ефективно. „Започва летният сезон, молбата ми към колегите мотористи е в градските части винаги да бъдат с едно на ум“.

Мартин Райчев от сдружението също отбеляза, че с течение на времето с такива кампании нещата се подобряват, има по-малко жертви, инциденти и технически проблеми. /БГНЕС