Кампания за дрон безопасност: дроновете новите участници във въздушното движение

Кампанията за дрон безопасност стартира по време на второто издание на Интер дрон експо в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Антон Пулийски

Антон Пулийски заяви пред БГНЕС, че днес стартира кампания за дрон безопасност. Той уточни, че идеята е била да направят кампания, в която да бъдат представени всички добри практики по безопасност и те да бъдат споделени с българската общественост. По този начин ще допринесат както за дрон общността, така и за инвестиционният климат, защото колкото по-безопасна е тази технология и колкото по-безопасно се прилага, толкова повече възможности могат да се и разкрият. “Тази кампания не е планирано да спира. Тя беше родена именно от необходимостта. Колкото повече дроновете се увеличават, толкова по-лесни стават и за употреба, но толкова повече създават лъжливо впечатление, че са безопасни. Те освен играчки за забавление са и новите участници във въздушното пространство”, обясни Пулийски и добави, че това е безплатна кампания, в която всеки може да се включи.

Интер дрон експо се провежда за втора поредна година като миналата година беше първото издание, припомни пред БГНЕС неговият организатор Ива Герасимова.

„Изложението е изключително с това, че в тази част на Европа такава тематика не е засегната. Тази година сме вложили и нова концепция с нови компоненти и смятаме, че развитието на този толкова перспективен сектор в следващите години ще бъде още по-голямо“, каза тя.

Изложението привлича както тесните специалисти, така и по-широка публика. Герасимова съобщи, че в неделя ще има демонстрации с дронове на Летище Лесново.

Десислава Николова

Пред БГНЕС Десислава Николова обясни, че са подбрали изключително интересни експонати. „Един от най-големите акценти е жирокоптер. Интересното при тях е, че те са нещо между самолет и хеликоптер, развиват много висока скорост на не толкова голяма височина, енергийно ефективни са и това ги прави изключително удобни както за развлечение, така и приложение в голяма част от различни индустрии”, каза тя. Николова добави, че има и много разработки на дронове, които посетителите могат да видят. Тя посочи, че са провели и форум на тема безпилотна авиация и в него сериозно е била застъпена темата за дрон технологиите.

Интер дрон експо обединява компоненти от въздушна мобилност, електромобилност, умни градове, дигитализация и киберсигурност, безпилотни системи, използването на геопространствени информационни системи и други технологии в представените сектори. Форматът има за цел да представи най-новите продукти и технологии, както и да покаже напредъка, тенденциите и устойчивостта в сектора.

Тазгодишното издание добавя и AIR MOBILITY. Това е мястото, което свързва професионалисти в индустрията, като показва бъдещето на въздушното пространство, регулирането и оформянето на въздушната мобилност и информира за най-новите постижения в областта.

Във фирмата е добавен и SMART CITIES с акцент върху електромобилност и дигитализация – приложение на геоинформационните технологии, мобилни приложения за картографиране, управление на обекти чрез заснемане и анализиране на въздушни изображения, информационно моделиране на сгради (BIM), саниране и наблюдение на обекти, 3D мапинг, управление на градска мобилност и др. /БГНЕС