Канада детронира Русия и ще спори с Испания на финала на АТП Къп

Канада се класира за финала на тазгодишното издание на отборния турнир АТП Къп в Сидни, след като детронира действащия шампион в надпреварата Русия след 2-1 победи.

Денис Шаповалов (л) и Феликс Оже-Алиасим (д).

Денис Шаповалов даде преднина на канадците след труден успех над Роман Сафиулин в три сета – 6-4, 5-7, 6-4. Срещата продължи около два часа и 40 минути, като младият представител на „кленовите“ листа реализира по един пробив в първия и трети сет, което се оказа достатъчно за победата над втората ракета на „Сборная“. След това на корта излезе шампионът на Ю Ес Оупън Данийл Медведев, който не сбърка срещу Феликс Оже-Алиасим и след 6-4, 6-0 прати полуфинала в трети решителен сблъсък на двойки.

В него тандемът Оже-Алиасим и Шаповалов се поздрави с успеха над Медведев и Сафиулин след обрат – 4-6, 7-5, 10-7. Двете двойки спечелиха по един сет, след като реализираха по един пробив във всяка от частите. В дългия гейм канадците взеха три поредни точки от 6-5, с което прекършиха съпротивата на шампионите и ще играят в спора за трофея на Испания.

Испанците, водени от Роберто Баутиста Агут, надиграха Полша в другия полуфинал с 2-1 победи. Тимът ще играе за втори път във финала на турнира след поражението от Сърбия в дебютното издание през 2020. /БГНЕС