Канада: Газовият маршрут през Украйна не е алтернатива на "Северен поток”

Транзитът на руски газ през Украйна няма да може да замени доставките на синьо гориво за Германия по газопровода „Северен поток 1”.Това заяви министърът на природните ресурси на Канада Джонатан Уилкинсън.

В изказването си пред законодателите в Отава Уилкинсън заяви, че да се остави Германия да разчита повече на съществуващия газопровод през Украйна като заместител на "Северен поток" е било отчетено като неприложимо отчасти поради ограничения капацитет, съобщи агенция Блумбърг..

По този начин той защити решението на страната си да изпрати турбината за ключовия газопровод "Северен поток 1", заявявайки, че правителството не е било убедено в аргументите на Украйна, че има алтернативни варианти.

Освен това е бил отчетен и рискът за транзита на газ през територията на Украйна, предвид водените там военни действия.

Изданието съобщава, че посланикът на Украйна в Канада Юлия Ковалив е изразила несъгласие с министъра и е заявила, че през територията на страната ѝ преминава по-голямо количество газ, отколкото през „Северен поток”.

„Не е вярно, че Украйна не може да замести газовите доставки за Германия”, цитира Блумбърг думите на украинския дипломат.

От 27 юли "Северен поток", който доставя газ от Русия за Европа, работи с около 20% от максималния си капацитет поради спирането на две газови турбини. Една от тях - произведена в Канада от Siemens Energy, беше изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване на Германия, но след многобройни искания от страна на Берлин все пак решава да го достави. На 25 юли „Газпром” обяви принудително спиране на още една газова турбина в компресорната станция „Портовая” поради изтичане на изискуемия преди капиталния ремонт срок. Така в експлоатация остава само една турбина. /БГНЕС

Тагове: