Канада обяви 350 млн. долара за "зелена" авиация

Министърът на промишлеността на Канада Франсоа-Филип Шампан обяви 350 милиона канадски долара (265 милиона щатски долара) в подкрепа на стремежа на аерокосмическата индустрия към нулеви въглеродни емисии, предаде АФП.


В изявлението си той посочва, че средствата ще бъдат насочени към стимулиране на хибридното и алтернативното задвижване, самолетните системи, прехода към алтернативни горива и инфраструктурата за поддръжка на самолетите.

Това "ще спомогне за задвижването и ускоряването на зелената индустриална трансформация на канадската аерокосмическа индустрия, генерирайки работни места с висока стойност, като същевременно укрепва веригите за доставки и подкрепя прехода към икономика с нулеви нетни емисии", каза Шампан.

През октомври 2022 г. членовете на авиационната агенция на ООН определиха 2050 г. като своя цел за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии при въздушния транспорт - индустрия, която често е критикувана за прекомерната си роля в изменението на климата.

Понастоящем отговорен за 2,5 до 3,0 % от глобалните емисии на CO2, преминаването на сектора към възобновяеми горива се оказва трудно, въпреки че авиоиндустрията и енергийните компании се стремят към напредък.

Шампан направи съобщението за финансирането по време на участието си в авиоизложението в Париж, където то беше аплодирано от канадските фирми.

Според правителствени данни в канадския аерокосмически сектор, който се основава на износа, работят около 210 000 души и допринася за икономиката с 27 млрд. канадски долара. /БГНЕС