Канада отбелязва рекорден ръст на населението

Канада отбеляза рекордно висок ръст на населението през миналата година поради рязкото увеличаване на броя на имигрантите и временно пребиваващите, съобщи правителствената статистическа агенция и добави, че ако тенденцията се запази, страната ще удвои населението си за 26 години, предаде АФП.

Към 1 януари населението на страната достигна 39 566 248 души, след като през предходните 12 месеца се увеличи с 1 050 110 души - значителен прираст, какъвто не е наблюдаван от следвоенния бейби бум през 50-те години на миналия век.

В днешно време обаче международната миграция е причина за почти целия ръст (95,9 %), защото Отава се опитва да привлече все повече имигранти, за да запълни недостига на работна ръка.

"Това е първият 12-месечен период в историята на Канада, в който населението се увеличава с над 1 млн. души", се казва в изявление на канадската статистическа служба.

С увеличение от 2,7% Канада през миналата година далеч изпреварва другите индустриални държави от Г-7 и се нарежда сред първите 20 в света по ръст на населението, посочва агенцията.

Почти всички страни с по-висок темп на нарастване на населението са в Африка, отбеляза тя.

Изправено пред почти рекордно ниска безработица (5,0 %) и застаряващо население - всеки седми човек в Канада е на възраст между 55 и 64 години - либералното правителство на министър-председателя Джъстин Трюдо удвои целта си за приемане на новодошли, откакто дойде на власт през 2015 г.

През 2022 г. в Канада кацнаха рекордните 437 180 имигранти, а до 2025 г. се планира броят им да нарасне до 500 000 годишно.

Броят на непостоянно пребиваващите, получили разрешение за работа или обучение в Канада, също скочи миналата година до 607 782 души. Това отчасти се дължи на посрещането на много хора, бягащи от руската инвазия в Украйна, съобщиха от Статистическия институт на Канада.

По-рано министърът на имиграцията Шон Фрейзър обяви, че програмата за подпомагане на временното преселване на украинци в Канада, която трябваше да изтече следващата седмица, ще бъде удължена с още една година.

Правителството също така улесни пристигането в Канада на афганистанци, както и на турци и сирийци след неотдавнашните земетресения, които отнеха живота на повече от 50 000 души в тези две страни.

Въпреки че канадците като цяло имат положително отношение към имиграцията, според канадската статистическа служба последният приток ще създаде предизвикателства в областта на жилищното настаняване, инфраструктурата и транспорта, както и услугите. /БГНЕС

Отава / Канада